Poradnik - Uczeń - Zdrowie i odżywianie

Tartaletki z figami

Zdrowie i odżywianie

Potrzebujesz 60 minut + chłodzenie ciasta, żeby przygotować tartaletki z figami i serem Lazur Błękitny.

Sposób przygotowania tartaletek z figami

  1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać kawałki zimnego masła i posiekać wszystko nożem. Dodać jajko i sól. Szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
  2. Natłuszczone foremki wyłożyć dokładnie ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 20-25 minut.
  3. Przygotować nadzienie: śmietanę dokładnie roztrzepać z jajkiem. Figi umyć i pokroić w plastry. Ser Lazur Błękitny pokruszyć.
  4. Sos śmietanowo-jajeczny wylać na przestudzone spody tartaletek. Na każdej położyć kilka plastrów figi i posypać pokruszonym serem.
  5. Tartaletki ponownie wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180°C jeszcze przez ok. 15 minut.

Tartaletki z figami

Przepis na tartaletki z figami

Składniki na 4 foremki o średnicy 10 cm

Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • sól

Nadzienie:

  • 100 g sera Lazur Błękitny
  • 2 świeże figi
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 jajko

Czas przygotowania tartaletek z figami:

60 minut.

Więcej przepisów na www.kuchnialazur.pl

Zobacz też:

Pozostałe porady

Zapiekane papryczki faszerowane twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony

Zdrowie i odżywianie

Te apetyczne faszerowane papryczki najlepiej smakują na ciepło, bez dodatków. Razem z porcją ryżu albo z grzankami czosnkowymi doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacja. Można je także zabrać do pracy lub szkoły , bo nawet na zimno będzie to smaczny i zdrowy lunch. Sprawdzony przepis, z wykorzystaniem twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony, znajdziecie na blogu Szczypta Smaq.

Czytaj dalej
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz

Zdrowie i odżywianie

Desery mają to do siebie, że pobudzają wiele zmysłów - najpierw zapach - kiedy wypieki jeszcze są w trakcie przygotowaniu, następnie wzrok, kiedy pojawiają się na stole. Wówczas możemy podziewać kolory, kompozycje i zestawienie różnych składników. Aż wreszcie trafiają do zmysłu smaku, wtedy doskonale skomponowane słodkości sprawią, że odprężamy się - w milczeniu i zachwytach delektujemy się deserem.

Czytaj dalej
Miętowa panna cotta z czekodżemem Łowicz

Zdrowie i odżywianie

Włosi twierdzą, że panna cotta to jeden z najdoskonalszych deserów. Niewątpliwie mają rację, bo jej delikatna kremowa konsystencja w oka mgnieniu rozpływa się w ustach.

Czytaj dalej

Polecane produkty

OptiMusss

Zdrowa Kropla Przyjemności! OptiMusss to nowoczesne preparaty musujące zawierające soki owocowe: pomarańczowy, brzoskwiniowy i cytrynowy. Preparaty OptiMusss nie zawierają cukru i mogą być stosowane przez diabetyków. Czytaj dalej

Poradnik

Tokofobia czyli lęk przed porodem. Jak sobie z nim radzić?

Zdrowie przyszłej mamy

- radzi położna Marzena Langner - Pawliczek, Ambasadorka kampanii i konkursu ... Czytaj dalej
Dziecięce boho na poddaszu

Pokój przedszkolaka

Pokój dziecięcy bez słodkiego, landrynkowego różu i motywów zaczerpniętych ... Czytaj dalej
Zobacz wszystkie