Poradnik - Uczeń - Zdrowie i odżywianie

Terrina świąteczna

Zdrowie i odżywianie

Przedstawiamy przepis na terrinę świąteczną! Będzie ona prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.

Terrina świąteczna - przepis

Terrina świąteczna

Składniki (proporcje na formę 8x18 cm):

  • 200 g sera Lazur Błękitny
  • 200 g twarogu śmietankowego
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 50 g suszonych moreli
  • 6 łyżek cukru (do karmelu)
  • 3 łyżki masła (opcjonalnie)

Czas przygotowania 30 minut + 5 godzin chłodzenia

Sposób przygotowania

  1. Orzechy włoskie skarmelizować: na dno rondla wlać odrobinę wody i wsypać 6 łyżek cukru, a następnie wrzucić orzechy włoskie. Mieszać do momentu uzyskania złotego koloru na orzechach. Rozłożyć na pergaminie i wystudzić.
  2. Ser Lazur Błękitny pokruszyć i ugnieść widelcem na dość zwartą masę.
  3. Foremkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno ułożyć połowę sera, a następnie warstwę pokruszonych skarmelizowanych orzechów włoskich (około połowę zostawić do dekoracji).
  4. Suszone morele zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić i drobno pokroić. Wymieszać z twarogiem. Jeśli twaróg jest rzadki, można dodać 3 łyżki miękkiego masła i dokładnie wymieszać. Ułożyć warstwę z twarogu, a na nią położyć przelaną wrzątkiem i odcedzoną żurawinę.
  5. Ułożyć drugą połowę sera. Wszystko dokładnie ugnieść, owinąć wystającymi bokami folii i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin. Po tym czasie wyjąć z formy i udekorować pozostałymi orzechami.

Zobacz też:

Pozostałe porady

Zapiekane papryczki faszerowane twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony

Zdrowie i odżywianie

Te apetyczne faszerowane papryczki najlepiej smakują na ciepło, bez dodatków. Razem z porcją ryżu albo z grzankami czosnkowymi doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacja. Można je także zabrać do pracy lub szkoły , bo nawet na zimno będzie to smaczny i zdrowy lunch. Sprawdzony przepis, z wykorzystaniem twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony, znajdziecie na blogu Szczypta Smaq.

Czytaj dalej
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz

Zdrowie i odżywianie

Desery mają to do siebie, że pobudzają wiele zmysłów - najpierw zapach - kiedy wypieki jeszcze są w trakcie przygotowaniu, następnie wzrok, kiedy pojawiają się na stole. Wówczas możemy podziewać kolory, kompozycje i zestawienie różnych składników. Aż wreszcie trafiają do zmysłu smaku, wtedy doskonale skomponowane słodkości sprawią, że odprężamy się - w milczeniu i zachwytach delektujemy się deserem.

Czytaj dalej
Miętowa panna cotta z czekodżemem Łowicz

Zdrowie i odżywianie

Włosi twierdzą, że panna cotta to jeden z najdoskonalszych deserów. Niewątpliwie mają rację, bo jej delikatna kremowa konsystencja w oka mgnieniu rozpływa się w ustach.

Czytaj dalej

Polecane produkty

OptiMusss

Zdrowa Kropla Przyjemności! OptiMusss to nowoczesne preparaty musujące zawierające soki owocowe: pomarańczowy, brzoskwiniowy i cytrynowy. Preparaty OptiMusss nie zawierają cukru i mogą być stosowane przez diabetyków. Czytaj dalej

Poradnik

Tokofobia czyli lęk przed porodem. Jak sobie z nim radzić?

Zdrowie przyszłej mamy

- radzi położna Marzena Langner - Pawliczek, Ambasadorka kampanii i konkursu ... Czytaj dalej
Dziecięce boho na poddaszu

Pokój przedszkolaka

Pokój dziecięcy bez słodkiego, landrynkowego różu i motywów zaczerpniętych ... Czytaj dalej
Zobacz wszystkie