Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami na stronie dodaj swój e-mail:

Poradnik - Uczeń - Zdrowie i odżywianie

Przepisy od HARIBO: muffinki, cupcake'sy z żelkami, lizaki z pianek

Zdrowie i odżywianie

Sylwester i karnawał zbliżają się wielkimi krokami. Przygotowanie przyjęcia dla dzieci, a przede wszystkim atrakcyjnych przekąsek dla maluchów to nie lada wyzwanie. Aby wesprzeć zabiegane Mamy, podsuwamy kilka gotowych pomysłów na słodkie łakocie - wioska Smerfów, cupcake'sy z żelkami oraz lizaki z pianek

Muffinki "Smerfny świat" z żelek HARIBO

Muffinki "Smerfny świat"

Przepis na muffinki: Smerfny świat

Składniki na 12 sztuk muffinków:

  • paczka HARIBO Chamallows w kształcie Smerfów
  • opakowanie dowolnych babeczek Dr Oetkera (jeżeli babeczki będą czekoladowe potrzebne będzie także kakao)
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 100 ml wody

Krem maślany na boki muffinków:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru

Daszek (opcjonalnie można pominąć ten krok i zrobić daszek z kremu na dach):

  • 300 g pianek HARIBO Chamallows Smerfy
  • 2-3 łyżki masła
  • 170 g  preparowanego ryżu

Krem na dach:

  • 300 ml śmietany 30%
  • opakowanie śmietany fix
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku z rozgniecionych malin lub wiśni by nadać koloru masie

Muffinki Smerfny świat. Sposób przygotowania

Gotową mieszankę babeczkową wsypujemy do misy miksera, dodajemy jajka, olej i wodę. Miksujemy na wysokich obrotach 1-2 minuty. Wkładamy papilotki do formy na muffinki i napełniamy je do 4/5 wysokości. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 15-20 minut. W tym czasie ubijamy masło z cukrem pudrem, aż do uzyskania puszystej masy. Kiedy babeczki są już wystudzone smarujemy ich boki, zostawiając otwór na drzwi. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut by krem stężał.

W garnku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy pianki, mieszamy aż do rozpuszczenia i uważamy by nie przywarły do spodu. Kiedy pianki się roztopią dodajemy ryż, zestawiamy z kuchenki i mieszamy przez około 2 minuty. Zostawiamy masę do ostygnięcia na ok. 4-5 minut. Z masy formujemy daszek w kształcie czapki grzyba. Pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 30 minut.

Ubijamy śmietanę, w połowie dodajemy cukier oraz śmietanę fix. Kiedy śmietana jest ubita odkładamy 2 łyżki do oddzielnej miseczki. Do reszty dodajemy sok z malin i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Gdy daszek z ryżu ostygnie dekorujemy go czerwoną bitą śmietaną. Z białej śmietany robimy kropki na domku. Na koniec kładziemy daszek na muffinku i ustawiamy obok pianki HARIBO Smerfy.

Cupcakes z żelkami HARIBO

Cupcakes z żelkami HARIBO

Cupcakes z żelkami HARIBO

Składniki na 16 sztuk babeczek:

  • paczka żelek HARIBO Pico Balla
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości
  • 175 g cukru pudru
  • 150 g posiekanej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Do ozdoby:

  • 300 ml śmietany 30%
  • opakowanie śmietany fix
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Cupcakes z żelkami HARIBO. Sposób przygotowania

Mokre i suche składniki mieszamy w osobnych naczyniach. Następnie łączymy obie masy i pod koniec dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę. Wkładamy papilotki do formy na muffinki i napełniamy je do 4/5 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 15-20 minut. Babeczki studzimy, ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy cukier oraz śmietanę fix. Dekorujemy i ozdabiamy babeczki żelkami HARIBO Pico Balla.

Lizaki z pianek HARIBO Chamallows Mallow

Lizaki z pianek HARIBO Chamallows Mallow

Lizaki z pianek HARIBO Chamallows Mallow

Składniki:

  • opakowanie pianek HARIBO Chamallows Mallow Mania
  • 100g mlecznej czekolady
  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • opakowanie patyczków do lizaków/
  • patyczków do szaszłyków
  • dowolne posypki (rozdrobnione orzechy, małe cukierki, kuleczki, zabarwiony cukier)

Lizaki z pianek HARIBO Chamallows Mallow. Sposób przygotowania

Rozkładamy przygotowane posypki do różnych miseczek. W garnku rozpuszczamy ½ łyżki masła i dodajemy ciemną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i powstanie jednolita masa. Czynność powtarzamy z białą czekoladą. Nadziewamy pianki HARIBO Chamallows Mallow Mania na patyczki i zanurzamy w czekoladzie, a następnie dowolnej posypce. Nie obtaczamy podstaw pianek, po to aby były równe i można było je postawić pionowo do wyschnięcia.

Smacznego!

Pozostałe porady

Problemy z koncentracją a odżywianie dziecka

Zdrowie i odżywianie

Koncentracja - to właśnie dzięki niej nasze myśli stają się bardziej klarowne, a słowa bardziej wyważone. Jest niezbędna do uzyskiwania dobrych wyników w szkole. Ponadto stanowi podstawę sukcesów w życiowych celach. Jak zatem zapewnić naszym pociechom łatwiejszy start i od najmłodszych lat zadbać o właściwą pracę ich mózgu? Skomponować odpowiedni jadłospis!

Czytaj dalej
Sałatka fit z kiełkami słonecznika i serem

Zdrowie i odżywianie

Żeby przygotować sałatkę fit z kiełkami słonecznika, będziesz potrzebować: 100 g sera Lazur Srebrzysty w zalewie z suszonymi pomidorami, 50 g rukoli, 50 g kiełków słonecznika, 10-12 pomidorków koktajlowych.

Czytaj dalej
Tartaletki z figami

Zdrowie i odżywianie

Potrzebujesz 60 minut + chłodzenie ciasta, żeby przygotować tartaletki z figami i serem Lazur Błękitny.

Czytaj dalej

Polecane produkty

Słoneczny Klasyk - trzewiki Emel z linii Roczek

Słoneczny Klasyk - trzewiki z linii Roczek, w którym nosek i pięta wykończone są charakterystycznym dziurkowaniem w stylu hiszpańskim. Czytaj dalej

Magazyn dziecko - najlepsza inwestycja

JESIEŃ | 2016

W najnowszym wydaniu naszego kwartalnika znajdziecie wiele praktycznych porad oraz przegląd nowości z rynku parentingowego!

Tylko 6,90 zł

Poradnik

Idealne miejsce dla malucha - urządzanie pokoju

Pokój malucha

W pierwszych latach życia nasze dziecko będzie największą część czasu spędzało ... Czytaj dalej
Kupujemy pierwsze buty dla malucha

Podróże i wyprawy

Zakup butów dla malucha nie jest prostą sprawą. Powinny one spełniać wiele ... Czytaj dalej
Zobacz wszystkie