Poradnik - Uczeń - Zdrowie i odżywianie

Zapiekanka serowo-warzywna

Zdrowie i odżywianie

Zapiekanka serowo-warzywna to pomysł na obiad lub sycącą kolację. Można ją przygotować wcześniej i podać, kiedy to jest wygodne.

Sposób przygotowania zapiekanko serowo-warzywnej z serem Lazur

  1. Warzywa umyć.
  2. Cukinie pokroić wplasterki, paprykę w kostkę, pomidorki koktajlowe w cwiartki, cebule w talarki.
  3. Brokuł podzielić na różyczki.
  4. Ser Lazur Turkusowy zetrzeć na tarce.
  5. Śmietanę wymieszać zroztrzepanymi jajkami, doprawić przyprawami.
  6. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i równomiernie rozłożyć połowę warzyw.
  7. Posypać groszkiem oraz połową startego sera Lazur Turkusowy.
  8. Całość przykryć resztą warzyw i zalać przygotowanym wcześniej sosem.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C ok. 30 minut pod przykryciem z pergaminu.
  10. Pięć minut przed końcem pieczenia zdjąć pergamin, warzywa posypać resztą startego sera Lazur Turkusowy.

Zapiekanka serowo-warzywna z serem Lazur Błękitny

Składniki na 4 porcje

  • 200 g sera Lazur Turkusowy
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2-3 jajka
  • oliwa
  • papryka w proszku, tymianek, bazylia, sól, pieprz

Czas przygotowania:

50 minut

Zobacz też:

Pozostałe porady

CHRUP’US - do chrupania dla całej rodziny Nowość od Sokołowa - pierwsze chrupiące salami

Zdrowie i odżywianie

Wyjątkowo chrupkie, z wysoką zawartością mięsa i o pysznym smaku. Takie są Salami Chips - pierwszy produkt w nowej linii CHRUP’US firmy Sokołów. To jedyne na rynku suszone powietrzem plasterki salami. Innowacyjna technologia zapewnia im unikalną teksturę, chrupkość i dodatkowo podkreśla wyraźny smak salami. CHRUP’US Salami Chips mają wysoką wartość odżywczą i są bezglutenowe. Świetnie się sprawdzą jako przekąska w wielu sytuacjach w ciągu całego dnia. Są dostępne w dwóch wersjach smakowych Classic i Chilli.

Czytaj dalej
Zapiekane papryczki faszerowane twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony

Zdrowie i odżywianie

Te apetyczne faszerowane papryczki najlepiej smakują na ciepło, bez dodatków. Razem z porcją ryżu albo z grzankami czosnkowymi doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacja. Można je także zabrać do pracy lub szkoły , bo nawet na zimno będzie to smaczny i zdrowy lunch. Sprawdzony przepis, z wykorzystaniem twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony, znajdziecie na blogu Szczypta Smaq.

Czytaj dalej
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz

Zdrowie i odżywianie

Desery mają to do siebie, że pobudzają wiele zmysłów - najpierw zapach - kiedy wypieki jeszcze są w trakcie przygotowaniu, następnie wzrok, kiedy pojawiają się na stole. Wówczas możemy podziewać kolory, kompozycje i zestawienie różnych składników. Aż wreszcie trafiają do zmysłu smaku, wtedy doskonale skomponowane słodkości sprawią, że odprężamy się - w milczeniu i zachwytach delektujemy się deserem.

Czytaj dalej

Polecane produkty

OptiMusss

Zdrowa Kropla Przyjemności! OptiMusss to nowoczesne preparaty musujące zawierające soki owocowe: pomarańczowy, brzoskwiniowy i cytrynowy. Preparaty OptiMusss nie zawierają cukru i mogą być stosowane przez diabetyków. Czytaj dalej

Poradnik

Jesienne rajstopy dla kobiet w ciąży

Nasze 9 miesięcy

Rajstopy, nielubiane latem, jesienią stają się jednym z podstawowych elementów ... Czytaj dalej
CHRUP’US - do chrupania dla całej rodziny Nowość od Sokołowa - pierwsze chrupiące salami

Zdrowie i odżywianie

Wyjątkowo chrupkie, z wysoką zawartością mięsa i o pysznym smaku. Takie są ... Czytaj dalej
Zobacz wszystkie