Poradnik - Uczeń - Zdrowie i odżywianie

Grillowane krewetki z sosem kremowym

Zdrowie i odżywianie

Żeby przygotować grillowane krewetki z sosem kremowym, będziesz potrzebować: 20 dużych obranych krewetek (mogą być mrożone), sok z limonki, 5 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz biały, 250 g Lazuretty Kremowej, 150 ml śmietanki 30%, sól, pieprz biały.

Przygotowanie grillowanych krewetek z sosem kremowym zajmie Ci 40 minut.

Grillowane krewetki z sosem kremowym - sposób przygotowania

  1. Krewetki rozmrozić, odsączyć.
  2. Marynata:
    Wymieszać oliwę, sok z limonki, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. W tak przygotowanej marynacie wymieszać krewetki i wstawić do lodówki na 30 minut.
  3. Sos kremowy:
    Lazurettę Kremową
    rozpuścić w śmietance. Gotować na bardzo małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Namoczyć patyczki do szaszłyków i nadziewać na nie krewetki. Grillować ok. 3 minuty z każdej strony, aż staną się nieprzezroczyste.
  5. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem.

Grillowane krewetki z sosem kremowym

Składniki:

  • 20 dużych obranych krewetek (mogą być mrożone)

Marynata:

  • sok z limonki
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz biały

Sos kremowy:

  • 250 g Lazuretty Kremowej
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz biały

Czas przygotowania:

40 minut

 

Zobacz też:

Pozostałe porady

CHRUP’US - do chrupania dla całej rodziny Nowość od Sokołowa - pierwsze chrupiące salami

Zdrowie i odżywianie

Wyjątkowo chrupkie, z wysoką zawartością mięsa i o pysznym smaku. Takie są Salami Chips - pierwszy produkt w nowej linii CHRUP’US firmy Sokołów. To jedyne na rynku suszone powietrzem plasterki salami. Innowacyjna technologia zapewnia im unikalną teksturę, chrupkość i dodatkowo podkreśla wyraźny smak salami. CHRUP’US Salami Chips mają wysoką wartość odżywczą i są bezglutenowe. Świetnie się sprawdzą jako przekąska w wielu sytuacjach w ciągu całego dnia. Są dostępne w dwóch wersjach smakowych Classic i Chilli.

Czytaj dalej
Zapiekane papryczki faszerowane twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony

Zdrowie i odżywianie

Te apetyczne faszerowane papryczki najlepiej smakują na ciepło, bez dodatków. Razem z porcją ryżu albo z grzankami czosnkowymi doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacja. Można je także zabrać do pracy lub szkoły , bo nawet na zimno będzie to smaczny i zdrowy lunch. Sprawdzony przepis, z wykorzystaniem twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony, znajdziecie na blogu Szczypta Smaq.

Czytaj dalej
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz

Zdrowie i odżywianie

Desery mają to do siebie, że pobudzają wiele zmysłów - najpierw zapach - kiedy wypieki jeszcze są w trakcie przygotowaniu, następnie wzrok, kiedy pojawiają się na stole. Wówczas możemy podziewać kolory, kompozycje i zestawienie różnych składników. Aż wreszcie trafiają do zmysłu smaku, wtedy doskonale skomponowane słodkości sprawią, że odprężamy się - w milczeniu i zachwytach delektujemy się deserem.

Czytaj dalej

Polecane produkty

OptiMusss

Zdrowa Kropla Przyjemności! OptiMusss to nowoczesne preparaty musujące zawierające soki owocowe: pomarańczowy, brzoskwiniowy i cytrynowy. Preparaty OptiMusss nie zawierają cukru i mogą być stosowane przez diabetyków. Czytaj dalej

Poradnik

CHRUP’US - do chrupania dla całej rodziny Nowość od Sokołowa - pierwsze chrupiące salami

Zdrowie i odżywianie

Wyjątkowo chrupkie, z wysoką zawartością mięsa i o pysznym smaku. Takie są ... Czytaj dalej
Plan na wakacje - macierzyństwo

Zdrowie przyszłej mamy

Wakacje to dobry moment na planowanie dziecka. Wiele par często słyszy takie ... Czytaj dalej
Zobacz wszystkie