Poradnik - Uczeń - Zdrowie i odżywianie

Miętowa panna cotta z czekodżemem Łowicz

Zdrowie i odżywianie

Włosi twierdzą, że panna cotta to jeden z najdoskonalszych deserów. Niewątpliwie mają rację, bo jej delikatna kremowa konsystencja w oka mgnieniu rozpływa się w ustach.

Tym razem proponujemy jej szczególną wariację - oryginalne waniliowe wydanie zastępujemy miętowym, orzeźwiającym kremem. Ta wersja zrobi szczególne wrażenie, jeśli zaserwujemy ją w upalne popołudnie i podamy w eleganckich pucharkach. Sekret tego deseru drzemie również w jednym wyjątkowym składniku, bowiem cała kompozycja przełożona jest Czekodżemem od Łowicza - Śliwka z Belgijską Czekoladą. To połączenie stanowi również ucztę dla oka!

Składniki (4 porcje):

  • 1 słoiczek czekodżemu Łowicz Śliwka z Belgijską Czekoladą 
  • 500 ml śmietanki 30% 
  • 100 ml mleka 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • 2 łyżeczki suszonej mięty 
  • szczypta chlorelli do zabarwienia musu 
  • liście mięty do ozdoby

Wykonanie:

Śmietankę oraz mleko przelej do garnuszka, wsyp cukier, suszoną miętę, chlorellę i, mieszając, mocno podgrzej (ale nie do zagotowania). Zdejmij garnuszek z ognia. Do ciepłego płynu wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Na dno pucharka wykładaj na przemian porcję miętowej kremówki i czekodżemu. Wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej do całkowitego stężenia. Przed podaniem ozdób listkami świeżej mięty. Brownie z kokosową nutą i czekodżemem Łowicz.

Smacznego!

Zobacz też:

Pozostałe porady

CHRUP’US - do chrupania dla całej rodziny Nowość od Sokołowa - pierwsze chrupiące salami

Zdrowie i odżywianie

Wyjątkowo chrupkie, z wysoką zawartością mięsa i o pysznym smaku. Takie są Salami Chips - pierwszy produkt w nowej linii CHRUP’US firmy Sokołów. To jedyne na rynku suszone powietrzem plasterki salami. Innowacyjna technologia zapewnia im unikalną teksturę, chrupkość i dodatkowo podkreśla wyraźny smak salami. CHRUP’US Salami Chips mają wysoką wartość odżywczą i są bezglutenowe. Świetnie się sprawdzą jako przekąska w wielu sytuacjach w ciągu całego dnia. Są dostępne w dwóch wersjach smakowych Classic i Chilli.

Czytaj dalej
Zapiekane papryczki faszerowane twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony

Zdrowie i odżywianie

Te apetyczne faszerowane papryczki najlepiej smakują na ciepło, bez dodatków. Razem z porcją ryżu albo z grzankami czosnkowymi doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacja. Można je także zabrać do pracy lub szkoły , bo nawet na zimno będzie to smaczny i zdrowy lunch. Sprawdzony przepis, z wykorzystaniem twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony, znajdziecie na blogu Szczypta Smaq.

Czytaj dalej
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz

Zdrowie i odżywianie

Desery mają to do siebie, że pobudzają wiele zmysłów - najpierw zapach - kiedy wypieki jeszcze są w trakcie przygotowaniu, następnie wzrok, kiedy pojawiają się na stole. Wówczas możemy podziewać kolory, kompozycje i zestawienie różnych składników. Aż wreszcie trafiają do zmysłu smaku, wtedy doskonale skomponowane słodkości sprawią, że odprężamy się - w milczeniu i zachwytach delektujemy się deserem.

Czytaj dalej

Polecane produkty

OptiMusss

Zdrowa Kropla Przyjemności! OptiMusss to nowoczesne preparaty musujące zawierające soki owocowe: pomarańczowy, brzoskwiniowy i cytrynowy. Preparaty OptiMusss nie zawierają cukru i mogą być stosowane przez diabetyków. Czytaj dalej

Poradnik

Jesienne rajstopy dla kobiet w ciąży

Nasze 9 miesięcy

Rajstopy, nielubiane latem, jesienią stają się jednym z podstawowych elementów ... Czytaj dalej
CHRUP’US - do chrupania dla całej rodziny Nowość od Sokołowa - pierwsze chrupiące salami

Zdrowie i odżywianie

Wyjątkowo chrupkie, z wysoką zawartością mięsa i o pysznym smaku. Takie są ... Czytaj dalej
Zobacz wszystkie