Poradnik - Uczeń - Zdrowie i odżywianie

Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz

Zdrowie i odżywianie

Szukacie pomysłu na efektowny deser, który zachwyci wszystkich gości? Oto wyjątkowe połączenie kokosa i truskawki, otulone pysznym czekodżemem od Łowicza. Podpowiadamy, jak przygotować te słodkości w domowym zaciszu. Jedno jest pewne, ten przepis nie tylko wygląda, ale i smakuje doskonale, dlatego z pewnością podbije kubki smakowe największych amatorów czekolady i owoców.

Składniki (3-6 porcji)

  • mleko kokosowe - 400 ml 
  • woda - 200 ml 
  • truskawki - 200 g 
  • tapioka - 60 g 
  • cukier - 1 łyżeczka 
  • sok z cytryny - 1 łyżka 
  • czekodżem Łowicz Truskawka z Belgijską Czekoladą - 1 słoik

Wykonanie:

Tapiokę wymieszać z mleczkiem kokosowym, wodą oraz cukrem i moczyć przez około 30 minut. Namoczoną tapiokę gotować na bardzo małym ogniu- często mieszając- do miękkości, około 50 minut (czas dotyczy dużych kulek, mniejsze kulki tapioki gotują się o połowę krócej), aż ziarna staną się przeźroczyste, a następnie ostudzić. W międzyczasie truskawki pokroić na małe kawałki. Na dno pucharka wylewać kolejno warstwy czekodżemu, tapioki, truskawek, tapioki. Na wierzch dodać dwie łyżeczki czekodżemu.

Smacznego!

Zobacz też:

Pozostałe porady

CHRUP’US - do chrupania dla całej rodziny Nowość od Sokołowa - pierwsze chrupiące salami

Zdrowie i odżywianie

Wyjątkowo chrupkie, z wysoką zawartością mięsa i o pysznym smaku. Takie są Salami Chips - pierwszy produkt w nowej linii CHRUP’US firmy Sokołów. To jedyne na rynku suszone powietrzem plasterki salami. Innowacyjna technologia zapewnia im unikalną teksturę, chrupkość i dodatkowo podkreśla wyraźny smak salami. CHRUP’US Salami Chips mają wysoką wartość odżywczą i są bezglutenowe. Świetnie się sprawdzą jako przekąska w wielu sytuacjach w ciągu całego dnia. Są dostępne w dwóch wersjach smakowych Classic i Chilli.

Czytaj dalej
Zapiekane papryczki faszerowane twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony

Zdrowie i odżywianie

Te apetyczne faszerowane papryczki najlepiej smakują na ciepło, bez dodatków. Razem z porcją ryżu albo z grzankami czosnkowymi doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacja. Można je także zabrać do pracy lub szkoły , bo nawet na zimno będzie to smaczny i zdrowy lunch. Sprawdzony przepis, z wykorzystaniem twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony, znajdziecie na blogu Szczypta Smaq.

Czytaj dalej
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz

Zdrowie i odżywianie

Desery mają to do siebie, że pobudzają wiele zmysłów - najpierw zapach - kiedy wypieki jeszcze są w trakcie przygotowaniu, następnie wzrok, kiedy pojawiają się na stole. Wówczas możemy podziewać kolory, kompozycje i zestawienie różnych składników. Aż wreszcie trafiają do zmysłu smaku, wtedy doskonale skomponowane słodkości sprawią, że odprężamy się - w milczeniu i zachwytach delektujemy się deserem.

Czytaj dalej

Polecane produkty

OptiMusss

Zdrowa Kropla Przyjemności! OptiMusss to nowoczesne preparaty musujące zawierające soki owocowe: pomarańczowy, brzoskwiniowy i cytrynowy. Preparaty OptiMusss nie zawierają cukru i mogą być stosowane przez diabetyków. Czytaj dalej

Poradnik

Jesienne rajstopy dla kobiet w ciąży

Nasze 9 miesięcy

Rajstopy, nielubiane latem, jesienią stają się jednym z podstawowych elementów ... Czytaj dalej
CHRUP’US - do chrupania dla całej rodziny Nowość od Sokołowa - pierwsze chrupiące salami

Zdrowie i odżywianie

Wyjątkowo chrupkie, z wysoką zawartością mięsa i o pysznym smaku. Takie są ... Czytaj dalej
Zobacz wszystkie