Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami na stronie dodaj swój e-mail:

Poradnik - Uczeń - Zdrowie i odżywianie

Dziecko z nadwagą – jak zmienić mu dietę?

Zdrowie i odżywianie

Zdjęcia: Dreamstime

Powszechnie uważa się, że dziecko z nadwagi wyrośnie. Niestety, tak nie jest. Aby pomóc mu uporać się z tuszą, która nie bierze się znikąd, należy poznać jej przyczynę i ją zlikwidować.

Jakie błędy popełniają rodzice?

  • Za wcześnie wprowadzany jest cukier do diety dziecka oraz zbyt często podawany. W dużej mierze dzieje się to nieświadomie, np. poprzez podawanie dziecku gotowych kaszek z dodatkiem cukru, słodkich biszkoptów czy innych przekąsek „dedykowanych” dzieciom.
  • „Przekupywanie” dziecka słodyczami lub nimi nagradzanie. Uczy to dziecko podjadania i zjadania większej ilości energii.
  • Dosładzanie herbatek i soczków. Dziecko jest uczone zaspokajania pragnienia słodkim napojem. Nie trzeba tego robić, bo do zaspokojenia pragnienia maluch potrzebuje wody lub herbatki bez cukru. Dodawanie cukru do napojów to zwiększanie kaloryczności diety o zbędną energię.
  • Pozwalanie dziecku jeść tylko to, co chce, jak chce i kiedy chce. Prowadzi to do podjadania pomiędzy posiłkami – najczęściej słodyczy i fast food. W przypadku dzieci głód pojawia się szybko ze względu na intensywnie rozwijający się mózg. Paliwem do pracy dla mózgu jest glukoza, stąd też dzieci potrzebują jej regularnego dostarczenia, ale nie w formie czystej. Najlepiej dostarczać ją w postaci złożonej, np. w pieczywie, suszonych lub świeżych owocach.

  • Podawanie słodkości przed posiłkiem. Dziecko po spożyciu słodkiego batonika albo czekoladki nie będzie chciało jeść posiłku. Przed spożyciem pierwszego dania obiadu można wprowadzić zwyczaj serwowania warzyw, np. pokrojonych pomidorków koktajlowych, kawałków ogórka czy strąków zielonego groszku, jako przystawki. 

Pulchne dziecko z okrągłymi policzkami to okaz zdrowia. Tak sądzono kiedyś, dzisiaj wymaga ono szczególnego traktowania. Nadwaga jest objawem zbyt dużej podaży energii z diety, małej ilości ruchu, a rzadko oznaką choroby.Nadmierna ilość tkanki tłuszczowej to nie tylko problem estetyczny, lecz przede wszystkim zdrowotny.  

Niekontrolowany przyrost masy ciała prowadzi do otyłości oraz wystąpienia w przyszłości problemów zdrowotnych: nadciśnienia, próchnicy, cukrzycy i powikłań ortopedycznych. Z punktu widzenia żywieniowego przyczyna otyłości jest jedna: zbyt duże spożywanie energii w stosunku do jej wydatku.

Zastanowić się jednak trzeba nad powodami, dla których tak się dzieje. Dzieci jedzą z nudów, dla samej przyjemności nawet wtedy, gdy nie są głodne, jedzą podczas oglądania telewizji, grania na komputerze.

Zajadają stresy, np. przed klasówką, lub odreagowują jedzeniem przeżyty stres. Sięgają zbyt często po produkty, które w szybki i skuteczny sposób, ale niestety na krótki, poprawiają samopoczucie oraz dostarczają dużej ilości kalorii.

Są to produkty słodkie i dania typu fast food. Słodycze i dania gotowe zawierają dużą ilość cukru i tłuszczu. Cukier dodawany jest do większości produktów: chleba, chipsów, paluszków, bułek, wędlin, kolorowych napojów - tych, które dzieci lubią jeść.

Producent w ten sposób podnosi walory smakowe produktu oraz nadaje mu słodki smak, tak bardzo lubiany przez maluchy. Lubiany, ponieważ jest pierwszym smakiem, jaki dziecko akceptuje i jaki kojarzy mu się z zaspokajaniem głodu i przyjemności (mleko mamy).

Dzieci same nie uczą się jedzenia takich produktów. Poznają je za pośrednictwem rodziców i dziadków, dlatego rola dorosłych w kształtowaniu nawyków żywieniowych i zapobieganiu nadwagi u dziecka jest kluczowa.

Aby pomóc maluchowi uporać się z nadwagą i nauczyć się jeść inaczej - lepiej, zdrowiej i smaczniej - należy przyjrzeć się najczęściej popełnianym błędom. Część z nich popełniamy świadomie.

Jak pomóc dziecku z nadwagą?

  • Przede wszystkim należy samemu zacząć jeść zdrowo i różnorodnie.
  • Należy poszerzać swoją wiedzę na temat zasad prawidłowego odżywiania i komponowania posiłków. To droga do stania się wzorem do naśladowania oraz do przeprowadzenia w domu skuteczniejszej edukacji żywieniowej. Pamiętaj, rodzicu, że dziecko nie robi tego, co my mu mówimy, tylko to, co my robimy.
  • Pomóż dziecku nauczyć się jeść regularnie.
  • Zachęć do sportu lub ćwicz razem z nim.
  • Nie zabraniaj niczego, tylko ucz, jak kiedy i co jeść.
  • Gotuj z dzieckiem zdrowe i smaczne posiłki - to świetna zabawa, a przy okazji czas na naukę o jedzeniu.
  • Ucz je jedzenia przy stole i prawidłowego zachowania przy jedzeniu.
  • Nie proponuj dokładek ani zamienników, jeżeli nie chce zjeść zupy czy kanapki.
  • Określ maksymalną częstotliwość spożywania produktów bogatych w tłuszcze i cukry (frytki, chipsy, lody).

    Dieta dla malucha powinna być:


    • Różnorodna, czyli zawierać produkty z każdej z 12 grup produktów spożywczych. Codziennie maluch powinien jeść coś innego. Tego samego dania maluch nie powinien jeść częściej niż raz w tygodniu.

    • Bogata w warzywa i owoce – do każdego posiłku maluch powinien otrzymywać warzywo, a do jednego - dwóch posiłków owoc, np. na śniadanie owoc może być podany jako cząstki do chrupania, zaś do obiadu - w formie gotowanej/pieczonej oraz surowej.

    • Bogata w błonnik, który znajduje się w warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych.

    • O wysokiej wartości odżywczej: pieczywo pszenne białe należy zastąpić pszennym razowym, makaron pszenny biały - pszennym razowym, sok z koncentratu – sokiem świeżo wyciskanymi.

    • Nawadniająca - do picia dziecko powinno otrzymywać wodę, następnie herbaty owocowe. Soki, jeżeli podajesz je dziecku, powinno się serwować do posiłku, nie pomiędzy.

    • Uboga w cukier. Cukier w czystej postaci powinien zostać ograniczony do minimum, można go zastąpić miodem.

    • Zawierająca zdrowe tłuszcze - oleje, oliwę.

    • Bogata w ryby morskie, które dostarczą kwasów omega-3.

    • Obfita w chudy nabiał, jaja oraz chude mięsa: drobiowe, z królika, wołowinę, cielęcinę.

    • Atrakcyjna pod względem smakowym i wizualnym - potrawy powinny być smaczne, doprawione ziołami i estetycznie podane, ponieważ dziecko „je” też oczami. 

Kilka propozycji przepisów:

kanapka ze schabem, ogórkiem i awokado

Kanapka ze schabem, ogórkiem kiszonym i awokado

Bez jaj, bez mleka, bez laktozy, bez cukru 1 porcja Składniki:

  • 2 plastry pieczonego schabu
  • ogórek kiszony
  • koperek
  • awokado
  • 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego z ziarnami (bez dodatku cukru, słodów, miodu).

Schab pokroić na mniejsze kawałki, a ogórek w plasterki. Każdą kromkę chleba posmarować awokado. Na każdą kromkę posmarowaną awokado ułożyć kawałki schabu, plasterki ogórka i koperek. Uwaga! Awokado powinno być dojrzałe i miękkie. Jeżeli ogonek z łatwością odchodzi, to oznacza, że awokado jest dojrzałe. Oczywiście sprawdzamy też dotykając skórki, czy jest miękka.

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Bez cukru, bez jaj, bez mleka, bez pszenicy 25 sztuk 1 sztuka: kcal = 10,83, węglowodany = 18,15 g, błonnik = 0,25 g, białko = 1,77 g, tłuszcz = 4,77 g

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 100 g rodzynek
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 g ksylitolu
  • 100 ml mleka owsianego
  • 1 łyżka mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej (można zastąpić margaryną bezmleczną lub dodatkową łyżką oleju)
  • 240 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta wanilii

Olej zmiksować z ksylitolem, dodać mleczko kokosowe, sól, wanilię oraz mleko owsiane. Miksować do czasu rozpuszczenia wszystkich składników. Przesianą mąkę wraz z sodą dodać do mokrych składników i całość wymieszać.

Powstałe ciasto pozostawić na kilkanaście minut, aby płatki owsiane zmiękły. Po tym czasie formować z ciasta kulki, spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 st. Ciastka piec 15-20 minut. Należy pilnować czasu, aby ciastka się nie przypaliły.

Tekst i zdjęcia potraw: dietetyk Anna Englisz

Zobacz też:

Pozostałe porady

Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz

Zdrowie i odżywianie

Desery mają to do siebie, że pobudzają wiele zmysłów - najpierw zapach - kiedy wypieki jeszcze są w trakcie przygotowaniu, następnie wzrok, kiedy pojawiają się na stole. Wówczas możemy podziewać kolory, kompozycje i zestawienie różnych składników. Aż wreszcie trafiają do zmysłu smaku, wtedy doskonale skomponowane słodkości sprawią, że odprężamy się - w milczeniu i zachwytach delektujemy się deserem.

Czytaj dalej
Miętowa panna cotta z czekodżemem Łowicz

Zdrowie i odżywianie

Włosi twierdzą, że panna cotta to jeden z najdoskonalszych deserów. Niewątpliwie mają rację, bo jej delikatna kremowa konsystencja w oka mgnieniu rozpływa się w ustach.

Czytaj dalej
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz

Zdrowie i odżywianie

Szukacie pomysłu na efektowny deser, który zachwyci wszystkich gości? Oto wyjątkowe połączenie kokosa i truskawki, otulone pysznym czekodżemem od Łowicza. Podpowiadamy, jak przygotować te słodkości w domowym zaciszu. Jedno jest pewne, ten przepis nie tylko wygląda, ale i smakuje doskonale, dlatego z pewnością podbije kubki smakowe największych amatorów czekolady i owoców.

Czytaj dalej

Polecane produkty

OptiMusss

Zdrowa Kropla Przyjemności! OptiMusss to nowoczesne preparaty musujące zawierające soki owocowe: pomarańczowy, brzoskwiniowy i cytrynowy. Preparaty OptiMusss nie zawierają cukru i mogą być stosowane przez diabetyków. Czytaj dalej

Poradnik

Pasja - klucz do budowy motywacji u dziecka

Rozwój i edukacja

Dzieci potrzebują regularnych bodźców oraz motywacji do działania. Jedną ... Czytaj dalej
Nowe chusteczki KINDII CREAM Skuteczne oczyszczanie i kremowa pielęgnacja.

Zdrowie i pielęgnacja

Delikatna skóra dzieci wymaga wielkiej troskliwości i szczególnej uwagi - zwłaszcza, ... Czytaj dalej
Zobacz wszystkie