Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami na stronie dodaj swój e-mail:

Poradnik - Niemowlak - Zdrowie i pielęgnacja

Przyczyny nietolerancji glutenu

Zdrowie i pielęgnacja

Tekst: Prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska

Zdjęcia: Dreamstime

Za jedną z głównych przyczyn nietolerancji glutenu uważa się zbyt późne wprowadzanie go do diety niemowląt. W Polsce w latach 80. zaczął obowiązywać schemat żywienia niemowląt, w którym znacznie opóźniono wiek podawania pierwszych produktów zawierających gluten.

Od tego czasu przez następnych ponad dwadzieścia lat (do roku 2007) obowiązywała zasada jak najpóźniejszego wprowadzania pokarmów zawierających gluten (np. kaszki manny, pieczywa, itd.). Dieta bezglutenowa obowiązywała przez co najmniej 9 pierwszych miesięcy życia, a często dopiero po 1. roku życia podawano dzieciom produkty glutenowe.

Chrupaczki ryżowe Bobovita - produkt bezglutenowy

Takie postępowanie powodowało obniżenie częstości występowania klasycznej celiakii dziecięcej, jednak nie chroniło przed rozwojem choroby, a jedynie opóźniało wystąpienie pierwszych objawów, które gdy się pojawiały u starszych dzieci lub nawet dorosłych, w większości były nietypowe. Tak więc późne wprowadzenie glutenu do diety nie chroni przed celiakią, ale powoduje jedynie odroczenie wystąpienia celiakii i podstępny przebieg choroby utrudniający rozpoznanie.

Wiemy również, że dzieci, u których późno wprowadza się gluten do diety, mają mniejszą szansę na rozwinięcie tzw. naturalnej tolerancji na to białko. Tolerancja pokarmowa indukowana jest immunologicznie po podawaniu niewielkich dawek pokarmu we wczesnym okresie rozwoju dziecka.

W przypadku glutenu dzieci karmione piersią mają większe możliwości rozwoju tolerancji, gdyż w pokarmie matki, która spożywa produkty glutenowe, znajdują się minimalne ilości tego białka, co aktywuje układ immunologiczny dziecka w kierunku zahamowania reakcji na gluten. Optymalny efekt uzyskuje się, gdy stopniowo zwiększa się dawkę glutenu u dzieci karmionych mlekiem matki.

Badania potwierdzają, że wprowadzenie niewielkich dawek glutenu pomiędzy 4. a 6. miesiącem życia w okresie karmienia piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na celiakię. Stąd wynika próba wywołania tolerancji na gluten poprzez wczesne podawanie małych jego ilości niemowlętom (nie więcej niż pół łyżeczki kaszy manny, tj. 2-3 g dziennie), najlepiej gdy są karmione lub dokarmiane piersią w 5.-6. miesiącu życia, a karmionym wyłącznie sztucznie również nie później niż w 6. miesiącu życia.

Zobacz też:

Pozostałe porady

Nowe pieluchomajtki do pływania Pampers Splashers! Pasują jak strój kąpielowy, chronią jak Pampers

Zdrowie i pielęgnacja

Zajęcia na basenie, wakacje na plaży czy wycieczka do parku wodnego? Teraz to nie problem! Z Pampers Splashers wszystkie małe rybki mogą teraz pluskać się bez ograniczeń! Z myślą o wspieraniu prawidłowego rozwoju motorycznego najmłodszych, marka Pampers stworzyła jednorazowe pieluchomajtki do pływania dla niemowląt Pampers Splashers! Produkt jest częścią linii Pampers Pants.

Czytaj dalej
Noś, tul, kołysz...

Zdrowie i pielęgnacja

Dlaczego dotyk mamy jest ważny dla noworodka – wyjaśnia położna Agnieszka Mińko, ambasadorka kampanii społeczno-edukacyjnej „Położna na Medal”.

Czytaj dalej
Stomia u noworodka

Zdrowie i pielęgnacja

Około 75% stomii u pacjentów poniżej 18. roku życia wyłanianych jest w grupie noworodków i niemowląt, a jej wyłonienie ma charakter czasowy. Przyczyny jej wytworzenia mają duży wpływ na dalszy rozwój i pielęgnację dziecka.

Czytaj dalej

Polecane produkty

OptiMusss

Zdrowa Kropla Przyjemności! OptiMusss to nowoczesne preparaty musujące zawierające soki owocowe: pomarańczowy, brzoskwiniowy i cytrynowy. Preparaty OptiMusss nie zawierają cukru i mogą być stosowane przez diabetyków. Czytaj dalej

Poradnik

Zabieg kosmetyczny dla mam w ciąży

Uroda i pielęgnacja

Każda mama powinna czuć się komfortowo i pięknie we własnym ciele. Jeżeli ... Czytaj dalej
Sportowe emocje na domowym dywanie

Rozwój i edukacja

Start mistrzostw świata w piłce nożnej już za chwilę, co sprawia, że emocje ... Czytaj dalej
Zobacz wszystkie