Wybór gotowych posiłków jest naprawdę duży, a na rynku co chwilę pojawiają się nowe produkty.
Słoiczki sprawdzają się idealnie podczas rozszerzania diety malucha. O czym powinniśmy wiedzieć, gdy decydujemy się na podawanie posiłków ze słoiczków?
- Jeżeli wieczko jest wypukłe, to dania nie wolno podawać dziecku. Najprawdopodobniej słoiczek nie był szczelnie zamknięty i do jedzenia dostały się bakterie.
- Otwierając słoiczek czy butelkę z soczkiem powinnaś usłyszeć charakterystyczne kliknięcie. To sygnał, że produkt był dobrze przechowywany i można bezpiecznie podać go dziecku.
- Raz otwarty słoiczek należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 24 godziny.
- Podgrzewając maluchowi jedzenie nie wolno doprowadzać go do wrzenia. Przed podaniem dobrze wymieszaj i spróbuj, czy potrawa nie jest za gorąca.
- Dokładnie zapoznaj się ze składem potraw. W ten sposób wykluczysz składniki, na które maluch może być ewentualnie uczulony.
- Upewnij się od jakiego wieku możesz serwować dany posiłek oraz jaki jest jego termin przydatności - informacja na etykiecie.