Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami na stronie dodaj swój e-mail:

Poradnik - Niemowlak - Pierwsze posiłki

Gluten w diecie niemowlaka

Pierwsze posiłki

Tekst: Prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska

Zdjęcia: Dreamstime

Niektóre dzieci przez całe życie nie mogą jeść produktów zawierających gluten, a więc bułeczek, ciast, kaszki manny... Czy istnieje sposób, aby uchronić przed tym malca? Co może znaleźć się w diecie niemowlaka, który nie toleruje glutenu, a co nie powinno?

Gluten to białko zawarte w wielu zbożach, takich jak: pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, które u osób z predyspozycją genetyczną wywołuje chorobę trzewną, zwaną również celiakią. Jest to choroba autoimmunizacyjna, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu. Jej leczenie jest jedynie dietetyczne, co oznacza, że osoby, u których rozpoznamy celiakię muszą pozostać na diecie bezglutenowej przez całe życie.

Jedną z głównych przyczyn celiakii jest zbyt późne wprowadzanie glutenu do diety niemowląt.

Jak się objawia nietolerancja glutenu u niemowląt i starszych dzieci

Pierwsze chrupki z ekologicznych zbóż BIO bez glutenu, producent: HIPP

Przez wiele lat uważano, że celiakia jest typową chorobą wieku dziecięcego, występującą u dzieci do 2. roku życia, jako tzw. postać klasyczna choroby.

Do objawów celiakii klasycznej należą:

  • przewlekłe biegunki ze stolcami tłuszczowymi,
  • brak łaknienia,
  • postępujące upośledzenie rozwoju somatycznego (niedobór masy ciała i wzrostu).

Jednak w ostatnich dekadach obserwuje się zmianę obrazu klinicznego celiakii. Choroba ta objawia się w każdym wieku, około 60 proc. nowo rozpoznanej celiakii dotyczy osób dorosłych, w tym pacjentów powyżej 60. roku życia.

Jej przebieg jest atypowy, bez dominacji objawów ze strony przewodu pokarmowego. Często jedynym symptomem nietypowej celiakii może być niedokrwistość z niedoboru żelaza lub kwasu foliowego, czy też nieprawidłowy rozwój fizyczny (brak przyrostów masy ciała i/lub wzrostu), zmienione zachowanie dziecka, np. niepokój dziecka, zespół ADHD, trudności w nauce. Opóźnione dojrzewanie płciowe, a u osób dorosłych niepłodność - to również mogą być objawy celiakii.

Uważa się, że postaci atypowych celiakii jest ponad siedmiokrotnie więcej niż postaci klasycznej tej choroby, przez co często pozostaje ona nierozpoznana.

Choroba autoimmunizacyjna (autoimmunologiczna) - taka, w której organizm sam zwraca się przeciwko sobie. Dochodzi do niszczenie własnych komórek i tkanek przez układ immunologiczny.

Szacuje się, że celiakia może pojawiać się nawet u ok. 1 proc. Europejczyków, czyli u co setnej osoby. Często pacjenci z tą chorobą leczeni są bezskutecznie na inne schorzenia. Koniecznie należy pamiętać, że nieleczona celiakia może doprowadzać do rozwoju uogólnionej autoimmunizacji i powstawania innych chorób (o podłożu autoimmunizacyjnym), takich jak: cukrzyca typu I, zapalenie stawów, autoimmunizacyjne zapalenie wątroby.

Kasza manna BIO, producent: Bio Planet

Oczywiście od razu nasuwa się pytanie - dlaczego tak bardzo zmienił się przebieg tej choroby? Odpowiedzi szukaj w artykule "Przyczyny nietolerancji glutenu"

Zalecenia praktyczne dla mam

  1. W trakcie karmienia piersią odżywiaj się normalnie - nie stosuj diety bezglutenowej, gdy nie jesteś chora na celiakię.
  2. Gdy dziecko skończy 4 miesiące, zacznij dawać mu gluten - pamiętaj trzeba zacząć od minimalnych dawek i powoli je zwiększać, czyli np. daj dziecku na początek skórkę od chleba do ssania, po kilku dniach do mleka dodaj "szczyptę" mąki lub kaszki, dopiero po kilku, kilkunastu dniach zwiększaj dawkę glutenu do ok. ½ łyżeczki na dzień (dodaną do mleka lub zupki).
  3. Stopniowo rozszerzaj dietę dziecka o produkty glutenowe, ale nie przesadzaj.
  4. Pamiętaj nawet niewielkie dawki pokarmu kobiecego zwiększają rozwój tolerancji na gluten.

Aktualne zalecenia żywienia zdrowych niemowląt w Polsce, opracowane przez zespół ekspertów powołanych przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii, obowiązujące od 2007 roku, są zgodne z zaleceniami międzynarodowych towarzystw naukowych, np. ESPGHAN (ang. European Society of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) i uwzględniają w/w postępowanie*.

*Dobrzańska A., Czerwionka-Szaflarska M., Kunachowicz H., i wsp.: Zalecenia dotyczące żywienia dzieci zdrowych w pierwszym roku życia, opracowane przez Zespół Ekspertów powołany przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii. Standardy Medyczne 2007; 4(2): 197-202.

Pozostałe porady

Pozycje i częstotliwość karmienia piersią

Pierwsze posiłki

Zarówno rytm karmienia piersią jak i pozycje w jakich powinna znajdować się karmiąca mama są indywidualne dla każdego dziecka. Jednak warto poznać podstawowe wskazówki dotyczące tych kwestii.

Czytaj dalej
Co się przyda karmiącej mamie?

Pierwsze posiłki

Świeżo upieczone karmiące mamy mają obecnie do dyspozycji mnóstwo gadżetów, które znacznie ułatwiają karmienie maluszków.

Czytaj dalej
Karmiąca mama w pracy

Pierwsze posiłki

Mama karmiąca, a praca zawodowa? Karmienie piersią nie wyklucza powrotu do pracy.

Czytaj dalej

Polecane produkty

Welurowy komplet dresowy Bamar Nicol

Welurowy komplet dresowy Bamar Nicol, zdobiony haftem, świetnie sprawdzi się na spacerze lub wycieczce. Czytaj dalej

Magazyn dziecko - najlepsza inwestycja

Numer 02 | 2014

W najnowszym wydaniu naszego kwartalnika znajdziecie wiele praktycznych porad oraz przegląd nowości z rynku parentingowego!

Tylko 6,90 zł

Poradnik

Urządzamy kącik do zabawy

Pokój malucha

W czasie deszczu dzieci się nudzą - śpiewała Barbara Kraftówna. Ale przecież ... Czytaj dalej
Zabawki a kreatywność dzieci

Rozwój i edukacja

Każdy z rodziców z pewnością spotkał się z określeniem zabawka kreatywna, ... Czytaj dalej
Zobacz wszystkie