Nie przeocz - KUPS

Podejmij wyzwanie z okazji Światowego Dnia Zdrowia - #WYZWYANIE5porcji!

KUPS

Światowy Dzień Zdrowia, ustanowiony na 7 kwietnia każdego roku przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), ma na celu zwrócenie uwagi na problemy zdrowotne społeczeństw na całym świecie. Specjaliści podkreślają, jak ważna w tym zakresie jest prewencja, której istotnym elementem jest m.in. zbilansowana dieta. Stanowi ona dla zdrowych osób parasol ochronny przed licznymi chorobami, a także wspiera w walce z nimi. Co jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem? Przede wszystkim warzywa i owoce, podkreślają eksperci.   Czytaj dalej
W Dzień Marchewki postaw na zdrowie!

KUPS

Kalendarz pełen jest nietypowych świąt, dlatego nie zaskoczy nikogo fakt, że 4 kwietnia obchodzimy… Dzień Marchewki. Wbrew pozorom jest to jednak bardzo istotna data - marchewka jest niezwykle bogata w wartości odżywcze, nie tylko surowa, ale i w formie soków, musów i smoothies, co potwierdza m.in. oznaczenie Certyfikowany Produkt (CP) na opakowaniach. Jej spożywanie wpływa na organizm, wspierając jego funkcjonowanie.   Czytaj dalej
Zadbaj o dobre samopoczucie rodziny nie tylko od święta

KUPS

Okres Świat Bożego Narodzenia to czas spotkań w rodzinnym gronie, które często odbywają się przy stole. Dlatego oprócz wybierania prezentów dla najbliższych postarajmy się tak skomponować menu, aby mieć pewność, że święta miną w miłej atmosferze i z dobrym samopoczuciem. Nie zapomnijmy więc o podstawie prawidłowego odżywiania - warzywach, owocach i powstałych z nich przetworach. Zwracajmy jednak szczególną uwagę na jakość produktów. Ocena surowych owoców i warzyw nie stanowi zwykle problemu. W przypadku przetworów spójrzmy na etykietę. Oznaczeniem, które gwarantuje, że kupujemy wartościowy produkt jest System Jakości Certyfikowany Produkt.   Czytaj dalej
Sok a efekt metaboliczny i otyłość

KUPS

Istnieje przekonanie, że 100% sok owocowy, ze względu na obecność cukrów prostych i stosunkowo niewielką zawartość błonnika, a także płynną konsystencję, może mieć negatywny wpływ na kontrolę stężenia glukozy w surowicy krwi i na masę ciała. Poglądy te jednak opierają się raczej na potocznych opiniach niż na solidnych dowodach naukowych. W rzeczywistości jest wręcz przeciwnie - spożycie soku owocowego ma korzystny wpływ na wybrane parametry metaboliczne i utrzymanie prawidłowej masy ciała.   Czytaj dalej
5 000 szkół wzięło udział w programie edukacyjnym

KUPS

Program "5 porcji zdrowia w szkole' zakończył się sukcesem - zgłosiło się ponad 5 000 placówek. Skierowany do szkół podstawowych w całej Polsce program powstał, aby zwrócić szczególną uwagę na edukację najmłodszych w zakresie zrównoważonej diety, bogatej w warzywa, owoce oraz soki. Dzięki udziałowi w programie możliwe było zwiększenie świadomości dzieci, na temat znaczenia zbilansowanego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem miejsca warzyw, owoców oraz soków w codziennym jadłospisie. Program dla szkół był częścią VII edycji kampanii "5 porcji warzyw owoców lub soku", która właśnie dobiega końca.   Czytaj dalej
3 proste nawyki na wzmocnienie odporności

KUPS

O zdrowie należy dbać cały rok, ale w okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienia. Dlatego warto podjąć wyzwanie i zadbać o proste nawyki, które w naturalny sposób pozwolą na wzmocnienie odporności organizmu. Te trzy proste kroki zwiększą szansę na pełne korzystanie z uroków jesieni i nadchodzącej zimy.   Czytaj dalej

            
        

Firmy