Nie przeocz - KUPS

Zadbaj o dobre samopoczucie rodziny nie tylko od święta

KUPS

Okres Świat Bożego Narodzenia to czas spotkań w rodzinnym gronie, które często odbywają się przy stole. Dlatego oprócz wybierania prezentów dla najbliższych postarajmy się tak skomponować menu, aby mieć pewność, że święta miną w miłej atmosferze i z dobrym samopoczuciem. Nie zapomnijmy więc o podstawie prawidłowego odżywiania - warzywach, owocach i powstałych z nich przetworach. Zwracajmy jednak szczególną uwagę na jakość produktów. Ocena surowych owoców i warzyw nie stanowi zwykle problemu. W przypadku przetworów spójrzmy na etykietę. Oznaczeniem, które gwarantuje, że kupujemy wartościowy produkt jest System Jakości Certyfikowany Produkt.   Czytaj dalej
Sok a efekt metaboliczny i otyłość

KUPS

Istnieje przekonanie, że 100% sok owocowy, ze względu na obecność cukrów prostych i stosunkowo niewielką zawartość błonnika, a także płynną konsystencję, może mieć negatywny wpływ na kontrolę stężenia glukozy w surowicy krwi i na masę ciała. Poglądy te jednak opierają się raczej na potocznych opiniach niż na solidnych dowodach naukowych. W rzeczywistości jest wręcz przeciwnie - spożycie soku owocowego ma korzystny wpływ na wybrane parametry metaboliczne i utrzymanie prawidłowej masy ciała.   Czytaj dalej
5 000 szkół wzięło udział w programie edukacyjnym

KUPS

Program "5 porcji zdrowia w szkole' zakończył się sukcesem - zgłosiło się ponad 5 000 placówek. Skierowany do szkół podstawowych w całej Polsce program powstał, aby zwrócić szczególną uwagę na edukację najmłodszych w zakresie zrównoważonej diety, bogatej w warzywa, owoce oraz soki. Dzięki udziałowi w programie możliwe było zwiększenie świadomości dzieci, na temat znaczenia zbilansowanego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem miejsca warzyw, owoców oraz soków w codziennym jadłospisie. Program dla szkół był częścią VII edycji kampanii "5 porcji warzyw owoców lub soku", która właśnie dobiega końca.   Czytaj dalej
3 proste nawyki na wzmocnienie odporności

KUPS

O zdrowie należy dbać cały rok, ale w okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienia. Dlatego warto podjąć wyzwanie i zadbać o proste nawyki, które w naturalny sposób pozwolą na wzmocnienie odporności organizmu. Te trzy proste kroki zwiększą szansę na pełne korzystanie z uroków jesieni i nadchodzącej zimy.   Czytaj dalej
Zdjęcie dzieci- nawodnienie

KUPS

Niemal połowa uczniów jest odwodniona¹. Taki wniosek przedstawili niedawno naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, którzy zbadali parametry antropometryczne i stan nawodnienia dzieci w wieku szkolnym². Okazuje się, że wśród spożywanych przez nie płynów dominuje herbata słodzona cukrem. Natomiast, wbrew obiegowym opiniom, dzieci i młodzież nie piją wcale za dużo soków, które często wymieniane są jako jedna z przyczyny otyłości. Tymczasem ekspert - dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, dietetyk, Adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum - podkreśla ich korzystne właściwości i wyjaśnia, dlaczego rodzice powinni zadbać o to, by ich pociecha sięgała po wartościowe płyny.   Czytaj dalej
sok pomidorowy

KUPS

Co roku, 30 maja obchodzony jest Światowy Dzień Soku. Już sam fakt, że sok ma swoje święto podkreśla, że jest to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Szklanka soku może stanowić jedną z 5 zalecanych każdego dnia porcji warzyw lub owoców - dlaczego? Ponieważ, podobnie jak warzywa i owoce, soki uzupełniają dietę w cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Eksperci potwierdzają, że soki to wygodna i prosta forma dostarczenia sobie codziennej porcji witamin i składników mineralnych.   Czytaj dalej

            
        

Firmy