Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami na stronie dodaj swój e-mail:

Nie przeocz - Frutteto

Zdrowy kalendarz adwentowy - zapraszamy do konkursu!

Frutteto

Grudzień to czas, kiedy nasze dzieciaki z utęsknieniem czekają na święta, choinkę i prezenty. To oczekiwanie osładzają im tzw. kalendarze adwentowe. Codziennie - aż do Wigilii - z kolorowego okienka mogą wydobyć jeden słodki drobiazg, odliczając w ten sposób kolejne dni do Świąt.

Najczęściej w kalendarzach adwentowych znajdują się czekoladki. Kreatywni rodzice mogą jednak zastąpić je własnoręcznie przygotowanymi słodkościami - będą mieć wtedy pewność, że ich dziecko zje coś zdrowego.

Redakcja magazynu "Dziecko Najlepsza Inwestycja" oraz firma Frutteto - producent świeżych owocowych i warzywnych przekąsek zapraszają do konkursu "Zdrowy kalendarz adwentowy". Konkurs prowadzony jest za pośrednictwem Fanpage'u "Dziecko Najlepsza Inwestycja".

Kolorowy i owocowy - zdrowy kalendarz adwentowy!

Zdrowy kalendarz adwentowy - nagrody
Nagrody w konkursie "Zdrowy kalendarz adwentowy"

Codziennie w aplikacji konkursowej odsłoni się jedna grafika wyobrażająca owoc. Zadaniem dla uczestników będzie wymyślenie przepisu na zdrowy smakołyk - słodką przekąskę lub deserek - z udziałem owocu dnia. Osoby, które zdecydują się od razu przetestować swój przepis i wyślą razem z nim zdjęcie wykonanego przysmaku - dostaną dodatkowe punkty.

Codziennie można przesyłać przepisy z innym owocem. Jeśli jakiś uczestnik "spóźni się" z danym owocem, może mimo to przesłać pracę nawet w dniu dedykowanym innemu owocowi - jego praca także zostanie zakwalifikowana i otrzyma standardowe punkty.

Codziennie wybierana będzie trójka uczestników, którzy nadeślą najlepsze przepisy z owocem dnia - otrzymają oni punkty bonusowe oraz egzemplarze magazynu "Dziecko Najlepsza Inwestycja". W tej rywalizacji biorą udział wyłącznie autorzy, którzy przyślą swoje przepisy na czas - czyli w dniu konkretnego owocu. Najlepsze przepisy będą publikowane w tym artykule - w ten sposób wspólnie z uczestnikami utworzymy kolorowy, unikalny i zdrowy "kalendarz adwentowy".

Zdrowy kalendarz adwentowy - nagrody i zabawa

Zwycięzcy z największą liczbą punktów walczą o ciekawe nagrody - sokowirówkę Eldom SK10 (1. nagroda), puzzle przestrzenne Crystal 3D Jabłko (2 nagroda) oraz puzzle "Dora poznaje świat - warzywa i owoce", a także roczne i półroczne prenumeraty Magazynu.

Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem konkursu "Zdrowy kalendarz adwentowy" oraz do aktywnego uczestnictwa.

Wybrane przepisy na smakołyki z jabłkiem  - pierwszy dzień konkursu "Zdrowy kalendarz adwentowy"

RACUSZKI Z JABŁKAMI

  • 240 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka łyżka oliwy
  • 3-4 jabłka starte na grubych oczkach lub drobno posiekane

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Jajka rozmieszać z jogurtem i oliwą. Mokre składniki wlać do sypkich, dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być jednolite i dosyć gęste. Na rozgrzanej oliwie smażyć małe, cienkie racuszki na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem lub udekorowane owocami. Moje dzieciaki uwielbiają te racuszki na obiad :-)

Suszone jabłka

Przepis na smakołyk z jabłka jest bardzo prosty do jego przygotowania potrzebujemy jabłek i piekarnika.Jabła myjemy kroimy cieniutko i suszymy w piekarniku i takim smakołykiem moja córka cieszy się całą zimę;)

Suflet jabłkowo-chlebowy

  • 2 jabłka pokrojone w krążki
  • 15 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g chleba, pokrojonego w kromki bez skórki
  • 300 ml niskotłuszczowej śmietanki
  • 2 jajka rozbełtane skórka z jednej pomarańczy

Foremkę do zapiekania natrzeć lekko tłuszczem. Na spodzie foremki ułożyć jabłka i posypać je cukrem. Następnie ułożyć kromki chleba. Śmietankę zmieszać z jajkami, wsypać pozostały cukier i skórkę z pomarańczy. Sosem polać kromki chleba. Suflet włożyć do piekarnika i zapiekać go około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wybrane przepisy na smakołyki z gruszką  - drugi dzień konkursu "Zdrowy kalendarz adwentowy"

Gruszki w koglu moglu

  • 4 twarde gruszki
  • 1 szklanka cukru
  • laska cynamonu 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru cynamon do dekoracji

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w ósemki (oczywiście usuwamy gniazda nasienne). Cukier rozpuszczamy w pół litra wrzątku, dodajemy laskę cynamonu, Ii gotujemy, żeby powstał syrop i oczywiście nabrał smaku cynamonu. Do syropu dodajemy gruszki tak na około 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je z syropu, studzimy na ręczniku papierowym. I na koniec robimy kogel mogel (jak byłam mała – to sama ucierałam żółtka łyżeczką i uwielbiałam jeść ten smakołyk). Żółtka ubijamy z cukrem do białości i gotowy kogel mogel układamy na talerzach a następnie na to kładziemy gruszki i posypujemy cynamonem. Smacznego!!!!

KARMELIZOWANA GRUSZKA NA KRUSZONCE

2 gruszki obrać, pokroić na ćwiartki a ćwiartki jeszcze wzdłuż na 3 - 4 części. Na patelni roztopić łyżkę masła z dwoma łyżkami miodu i w tak przygotowanym syropie obsmażyć plastry gruszki z obydwu stron Karmelizowane gruszki ułożyć w niewielkich foremkach do zapiekania (kokilkach). Na wierzchu pokruszyć przygotowaną wcześniej kruszonką i zapiec w piekarniku (190 stopni) około 30 minut.

KRUSZONKA: 150 g mąki 2 łyżki cukru 100 g masła Wszystkie składniki połączyć i zagnieść kruche ciasto. Upieczony deser wyłożyć na talerz (tak by gruszki znalazły się na wierzchu) Podawać np z lodami :-) Pyszny deserek - jak najbardziej dla dzieciaków - moje uwielbiają :-)

Gruszka gotowana w syropie miętowym

  • gruszka
  • 200ml syropu miętowego(do kupienia w sklepie spożywczym)

W garnuszku zagotować 1litr wody z syropem miętowym.Gruszkę obieramy ze skórki i gotujemy w syropie ok 20min.Gotową gruszkę możemy umieścić na bitej śmietanie i ozdobić listkami czekoladowymi.

Wybrane przepisy na smakołyki z bananem  - trzeci dzień konkursu "Zdrowy kalendarz adwentowy"

Zdrowa Nutella

  • 2 banany
  • 1 awokado
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka miodu
  • drobno posiekane orzechy laskowe

Wszystkie produkty zblendować i pyszny, szybki, zdrowy produkt gotowy! Smacznego!

Muffinki owsiano - bananowe

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka rozgniecionych bananów

Należy połączyć mąkę z płatkami owsianymi, cukrem, proszkiem do pieczenia, soda i solą. Następnie do osobnej miski rozbić jajka i lekko roztrzepać, dodać mleko, olej i wanilie i wymieszać. Dodać banany i delikatnie wymieszać. Obydwie masy połączyć, a następnie wyłożyć na przygotowaną formę na 12 babeczek wyłożona papierkowymi foremkami i napełnić wszystkie do pełna. Piec ok 18-20 min w temperaturze 205 stopni.

BANANOWE SERCA W CZEKOLADZIE

Na początku przygotowujemy domową polewę czekoladową wg przepisu:

  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2-3 łyżki prawdziwego, dobrego kakao

Masło rozpuścić na niewielkim ogniu, dodać pozostałe składniki, dokładnie połączyć ciągle podgrzewając aż zrobi się ładna, klarowna polewa. Banany pokroić w plasterki a następnie w każdym plasterku wyciąć małe trójkąciki tak by kształtem przypominały serduszka.

Przygotowane banany zanurzać w polewie i odstawiać do wystygnięcia. Można dowolnie ozdobić np kolorową posypką, kokosem czy orzechami. Fajnie prezentują się nabite na patyczki do szaszłyków.

Ta prosta i szybka przekąska spodoba się i posmakuje każdemu maluchowi a jest zdrowa i dodaje mnóstwo energii do zabawy. Znakomita alternatywa dla sklepowych cukierków czy batonów.

Wybrane przepisy na smakołyki z kiwi  - czwarty dzień konkursu "Zdrowy kalendarz adwentowy"

WARSTWOWA BOMBA Z WITAMINĄ C

  • 3 dojrzałe owoce kiwi
  • 200g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2/3 szklanki pokruszonych biszkoptów
  • łyżka startej czekolady do dekoracji

Kiwi obrać i zmiksować na mus. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. W szklanych pucharkach nakładać delikatnie warstwami: pokruszone biszkopty, bita śmietana, owocowy mus i na wierzch znów śmietanowy kleks. Posypać startą czekoladą, ozdobić owocami. Nawet dzieciaki które nie przepadają za dosyć kwaśnymi owocami kiwi, w takiej formie na pewno chętnie je zjedzą.

Lody owocowe!!!

Dobór owoców oczywiście to te co mamy i ilość też oczywiście uzależniona od potrzeb! Ja zrobiłam lody z jagód, kiwi i brzoskwiń! Każde z owoców ucieramy z łyżką cukru lub miodu i tak po kolei pierwsza warstwa to jagody, wkładamy do zamrażalnika, następnie warstwa z kiwi i na koniec warstwa z brzoskwiń. Dzieciaki moje uwielbiają te lody i z pewnością są zdrowsze niż te ze sklepu:)

AKSAMITNY DESER BISZKOPTOWY Z KIWI

  • 250 g serka mascarpone,
  • 70 g cukru, wanilia,
  • 4 dojrzałe kiwi,
  • 12 podłużnych biszkoptów,
  • 3 gr żelatyny.

Rozpuścić żelatynę w wodzie, ubijać serek z cukrem przez 5 minut, dodać wanilię, zmiksować kiwi blenderem. Do garnka przełożyć rozpuszczoną żelatynę, zmiksowane kiwi i resztę cukru. Całość grzać na małym gazie przez 3 minuty ciągle mieszając. Ostudzić. Wymieszać serek z połową biszkoptów. Dodać połowę kiwi zmieszanego z żelatyną, następnie wyłożyć do 3 miseczek. Wymieszać pozostałą część biszkoptów i kiwi z żelatyną i wyłożyć do miseczek a na koniec wierzch posmarować serkiem i położyć plasterek kiwi. Przed podaniem chłodzić w lodówce 2 godziny.

 Wybrane przepisy na smakołyki z cytrusami  - piąty dzień konkursu "Zdrowy kalendarz adwentowy"

KOLOROWO- OWOCOWE GALARETKI W CYTRUSACH

  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut zielony
  • 1 grejpfrut żółty
  • 3 galaretki w proszku w różnych kolorach różne egzotyczne owoce według gustu

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu - odstawić do wystygnięcia. Cytrusy przekroić na połówki i wydrążyć z nich miąższ który po usunięciu białych błonek będzie potrzebny do wypełnienia naszych "miseczek". Owoce pokroić w kosteczkę i wypełnić nimi wydrążone łupiny cytrusów. Wszystko zalać tężejącymi galaretkami. Przekąska ta z pewnością posmakuje i spodoba się dzieciakom. Idealna propozycja również na KINDER PARTY :-)


Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka wody lub sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 1 szklanka cukru

Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, a ze skórek usunąć większość białej części. Skórki pociąć najlepiej w grubsze paski. Następnie zalewamy je wodą i gotujemy przez ok. 10min. Poźniej wodę wylewamy i Skórki zalewamy po 1 szklance wody i dodajemy po jednej szklance cukru. Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop, a skórka będzie miękka i szklista, tak do 1h. Skórki rozkładamy pojedynczo, na kratce lub macie silikonowej, ewentualnie na papierze do pieczenia i pozostawiamy na całą noc do wyschnięcia. Na drugi dzień możemy pokroić skórki w kostkę lub w zostawić w paski i np. gotowe zatopić w rozpuszczonej (w kąpieli wodnej) czekoladzie i odkładać na matę silikonową lub papier do pieczenia, do zastygnięcia. Uwielbiamy skórkę w czekoladzie i bez czekolady, używamy jej do wielu ciast np. serników, makowców itp. I ze skórki oraz pomarańczy też wykonaliśmy obrazek ...tym razem jest to....rower i rowerzysta - wszystko idzie w parze ruch i zdrowe odżywianie:)

Mandarynkowe serniczki:

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 serki waniliowe,
  • garść rodzynek,
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 10 mandarynek,
  • galaretka np. pomarańczowa,
  • 2 jajka
  • papier do pieczenia
  1. Mąkę łączymy z jajkami i cukrem - mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 190 st. C. Gdy biszkopt wystygnie wycinamy z upieczonego ciasta kółka o średnicy 5-6 cm (np, za pomocą szklanek o takiej średnicy).
  2. Z papieru do pieczenia robimy ruloniki (sklejamy nimi ciasno np. taśmą). Musimy wykroić takie kawałki papieru żeby można było owinąć nasze kółeczka dookoła. Rozpuszczamy żelatynę (3 łyżeczki żelatyny w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody) i mieszamy ją z serkami i rodzynkami. Tężejącą masę wylewamy na biszkopt.
  3. Mandarynki obieramy. Dzielimy na cząstki efektownie układamy na zastygającej masie serkowo-rodzynkowej. Galaretkę przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. Gdy zacznie zastygać zalewamy (najlepiej powoli po, po jednej łyżce) mandarynki. Gotowe serniczki chłodzimy w lodówce.

Konkurs "Zdrowy kalendarz adwentowy" - dodatkowe informacje

Wybrani uczestnicy dostają po 5 punktów bonusowych oraz egzemplarz magazynu "Dziecko Najlepsza Inwestycja". Z osobami nagrodzonymi bonusowymi punktami skontaktujemy się mailowo po zakończeniu konkursu.

Pozostali uczestnicy otrzymują po 1 punkcie za nadesłany przepis i po 3 punkty za zdjęcie. Gratulujemy i zapraszamy do dalszej zabawy!

Wyniki konkursu "Zdrowy kalendarz adwentowy"

1 miejsce Małgorzata Zarzyka - 45 punktów
2 miejsce Monika Gawrońska - 41 punktów
3 miejsce Marzena Wysocka - 26 punktów

magazyny otrzymują:

  • Anna Borkowska
  • Iwona Chmiel
  • Małgorzata Zarzyka
  • Monika Gawrońska
  • Karolina Mojsa
  • Joanna Kanikowska
  • Joanna Zbyszyńska
  • Marzena Wysocka

Dziękujemy wszystkim za udział w zabawie!

 





            

Zobacz też:

Firmy