Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami na stronie dodaj swój e-mail:

Nie przeocz - IKEA

Nauka gotowania i zdrowe odżywianie - projekt "Kuchnia w Szkole"

IKEA

Szkoła Podstawowa nr 11 w Tychach, jako pierwsza w Polsce uruchomiła kuchnię dla swoich uczniów.

Pomysł utworzenia specjalnego pomieszczenia - kuchni uczniowskiej, zrodził się w głowie nauczycielki pierwszej klasy, pod wpływem obserwacji zachowań żywieniowych uczniów.

- Dzieci otyłych w szkole jest coraz więcej. Wielu uczniów zamiast zdrowego drugiego śniadania przynosi wafelki, batony, chipsy, napoje z dużą ilością cukru, a czasami w ogóle nie mają drugiego śniadania. Jako szkoła chcemy pokazać dzieciom, że można przygotowywać smaczne posiłki w domu, zamiast jeść fast foody. Również kultura spożywania posiłków pozostawia wiele do życzenia - mówi Joanna Loska-Rychlik, pomysłodawczyni projektu "Kuchnia w Szkole".

Do podjęcia działań dodatkowo skłoniły nauczycielkę perypetie związane z zajęciami kulinarnymi, które prowadziła w ubiegłym roku.

- Zajęcia z nauki gotowania odbywały się w typowej sali lekcyjnej, wszystkie akcesoria typu: wałek, stolnica, mikser, miski, łyżki, deski itp. nosiłam co wtorek z domu, a i tak w tych warunkach wielu przepisów nie mogliśmy zrealizować. Po rozmowie z innymi nauczycielami, którzy potwierdzili moje obserwacje i wyrazili chęć organizowania pozalekcyjnych zajęć kulinarnych, sformułowałam wniosek o realizację zadania publicznego - mówi nauczycielka.

Podstawowe zalecenia żywieniowe

  • Regularne posiłki (3-5 x dziennie)
  • Spożywanie różnorodnych produktów spożywczych
  • Zmniejszenie spożycia:
    • tłuszczu,
    • cukru, 
    • soli
  • Zwiększenie spożycia:
    • skrobi i błonnika (warzywa, owoce, produkty zbożowe) 
    • nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleje, ryby)
  • Woda mineralna i płyny niesłodzone
  • Ilość pożywienia dostosowana do bilansu energetycznego

Stolnica zamiast biurka

Kuchnia ma służyć pogłębianiu wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania, ma wpłynąć na kształtowanie się u dzieci postaw sprzyjających racjonalnemu odżywianiu, a także promować szeroko rozumianą kulturę spożywania posiłków.

- Liczymy, że zdobyta wiedza i ukształtowane nawyki żywieniowe pozytywnie wpłyną na rozwój dzieci, na kondycję organizmu oraz zdolności uczenia się i koncentracji, co w konsekwencji będzie miało wpływ na poprawę jakości życia i kondycję psychiczno-fizyczną kolejnego pokolenia - twierdzi Loska-Rychlik, która do swojego pomysłu przekonała rodziców uczniów.

Po uzyskaniu ich poparcia szkoła złożyła wniosek do Wydziału Rozwoju Miasta i Funduszy Europejskich w Tychach. Jak tylko został on pozytywnie rozpatrzony, rozpoczęto poszukiwania partnera, który mógłby wesprzeć realizację pomysłu.

Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie

Z raportu organizacji UNICEF "Warunki i jakość życia w państwach rozwiniętych" (kwiecień 2013r.) wynika, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. W ciągu dekady w Polsce liczba dzieci z nadwagą się podwoiła.

- Zaproszenie do projektu przyjęliśmy bez wahania. Edukacja w zakresie zdrowego odżywiania dzieci jest nam szczególnie bliska, a jeśli możemy sprawić, aby przebiegała ona w odpowiednio do ich potrzeb dostosowanym miejscu i wyposażeniu, i to dla naszej lokalnej społeczności - to już nic więcej nam nie potrzeba - mówi Agnieszka Chwastek, koordynatorka ds. zrównoważonego rozwoju IKEA Katowice, głównego partnera projektu. - Kuchnia to serce domu, a w przypadku szkoły dodatkowo powinna być ona nie tylko funkcjonalna i użyteczna, ale też inspirująca - dodaje.

Kulinarna nauka matematyki

- Każda taka inicjatywa w kierunku kształcenia prawidłowych nawyków żywieniowych, w szczególności adresowana do najmłodszego pokolenia, jest cenną inwestycją w poprawę zdrowia publicznego - chwali pomysł Beata Kempa, kierownik Oddziału Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Katowicach.

- Jako organizatorzy programu edukacyjnego "Żywienie na wagę zdrowia", którego celem jest wspieranie prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży poprzez właściwe odżywianie i uświadamianie w tej kwestii społeczeństwa oraz osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w placówkach oświatowych, chętnie wesprzemy panią Joannę merytorycznie. Na przykład organizując warsztaty ze specjalistami z zakresu żywienia - dodaje.

Nowa kuchnia ma służyć nie tylko kształceniu z obszaru kulinariów, ale także z zakresu innych dziedzin życia, np. nauce przeliczania jednostek wag i objętości czy wzbogacaniu słownictwa tematycznego w języku angielskim. Celem organizatorów jest też zaangażowanie również dzieci i dorosłych spoza szkoły.

Śląsk przoduje w zdrowym żywieniu

Ponad 1600 osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci i młodzieży przeszkolono na Śląsku w ramach pierwszego w Polsce programu edukacyjnego "Żywienie na wagę zdrowia". Na potrzeby programu przeanalizowano jadłospisy 2130 placówek oświatowych.

- Mamy zamiar współpracować ze środowiskiem lokalnym. Prowadzimy już rozmowy z zaprzyjaźnionym przedszkolem - mówi Joanna Loska- Rychlik - Miło byłoby gdyby młodsze dzieciaki także skorzystały na naszej inicjatywie pt. "Smacznie, zdrowo, kolorowo". Marzy nam się udostępnianie naszej "kuchni" na imprezy urodzinowe dla dzieci oraz wciągnięcie rodziców do zajęć kulinarnych - dodaje nauczycielka SP 11 w Tychach.





            

Zobacz też:

Firmy

Magazyn dziecko - najlepsza inwestycja

ZIMA | 2017-2018

W najnowszym wydaniu naszego kwartalnika znajdziecie wiele praktycznych porad oraz przegląd nowości z rynku parentingowego!

Tylko 6,90