Nie przeocz - Sokołów S.A.

Wyśmienite wielkanocne smaki Naturalnie z Sokołowem

Sokołów S.A.

Nadchodząca Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, przy wiosennie udekorowanym stole, uginającym się od wyśmienitych, świątecznych dań. Gdy wykorzystamy sprawdzone przepisy oraz najwyższej jakości produkty, z pewnością uda nam się wzbudzić kulinarny zachwyt u naszych gości.

Tradycja zobowiązuje - na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żuru, białej kiełbasy, wybornych wędlin, pieczeni. Możemy jednak je podać w nieco odmienionej formie, serwując klasyczne potrawy w nowej odsłonie. Gwarancją doskonałego smaku będą użyte przez nas produkty - o sprawdzonej, wysokiej jakości i dobrym składzie.

Biała kiełbasa - nie tylko do żuru

Biała kiełbasa to bez wątpienia jeden z podstawowych punktów wielkanocnego menu. Warto sięgnąć po tę z linii Sokołów Naturrino. To produkty inspirowane naturą - oznaczone zielonym listkiem, charakteryzują się delikatnym smakiem, podkreślonym dodatkiem wyłącznie naturalnych przypraw. Nie zawierają konserwantów, fosforanów, ani glutaminianu sodu.

Biała kiełbasa Naturrino to produkt o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Sprawdzi się w świątecznym żurze. Można też ją zapiec w cieście francuskim, z dodatkiem białego sera i duszonej cebuli.

W lżejszym wydaniu, białą kiełbasę Naturrino możemy podać w wiosennej sałatce, komponując ją z mieszanką sałat, groszkiem cukrowym, papryką, mango i chrupiącymi pistacjami. Wykwintnym daniem będzie biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem, perłowymi cebulkami i dymionym masłem.

Wędliny i pieczenie w świątecznej formie

W linii Naturrino dostępne są wyśmienite wędliny i pasztet.

Wędliny takie jak schab i szynkę możemy podać jako świąteczne przystawki, na przykład w formie roladek lub vitello tonato - jako schab nadziewany sosem tatarskim z tuńczykiem.

Pasztet będzie prezentował się niezwykle efektownie, podany w żurawinowej galarecie. To danie, które zachwyci formą podania, jak i doskonałym smakiem i jest zaskakująco proste w wykonaniu.

 

Doskonałą propozycją na świąteczny obiad będą pieczone lub faszerowane mięsa. Choć wymagają nieco więcej pracy, warto pokusić się o ich przygotowanie - z pewnością wywołają uznanie gości, zwłaszcza gdy wybierzemy oryginalny farsz.

Schab możemy wypełnić smakowitym nadzieniem z mielonego mięsa, boczniaków i twarogu. Ciekawy pomysł na karkówkę to upieczenie jej w miodowo-musztardowej glazurze.

Sałatki i przystawki

Wielkanocne smaki to nie tylko dania mięsne. Produkty warzywne z linii Z gruntu dobrze zainspirować mogą do przygotowania wielu zdrowych i wyśmienitych przekąsek.

Pasty, pasztety i hummusy Z gruntu dobre zawierają warzywa i składniki roślinne (kasze, pestki, nasiona, orzechy) oraz wyłącznie naturalne przyprawy. Ich atutem jest również brak konserwantów. Doskonale sprawdzą się we wszelkich wiosennych sałatkach, a z pasztetu Z gruntu dobre można przygotować warzywny mus i zaserwować go na chrupiącej grzance.

Przepisy na świąteczne dania znaleźć można na stronie www.sokolow.pl oraz na kanale Sokołów na YouTube.

Ceny:

Kiełbasa biała Sokołów Naturrino - ok. 24 zł/kg
Schab wędzony/pieczony Sokołów Naturrino - ok. 42 zł/kg
Szynka wędzona/pieczona Sokołów Naturrino - ok. 40 zł/kg
Pasztet pieczony Sokołów Naturrino - ok. 4,99 zł/op. (200 g)
Pasty Z Gruntu Dobre - ok. 5 zł
Pasztety Z Gruntu Dobre - ok. 5 zł

Schab Naturrino nadziewany z sosem tatarskim z tuńczykiem

Składniki na 5 porcji:

  • Schab Sokołów Naturrino 300 g (pieczony lub wędzony) 
  • Tuńczyk 120 g 
  • Cebula 2 szt. 
  • Ogórki konserwowe 7-8 szt. 
  • Kapary w zalewie - mały słoik 
  • Majonez - mały słoik 
  • Natka pietruszki 2 pęczki 
  • Sól 
  • Świeżo mielony pieprz

Obraną cebulę, ogórki konserwowe oraz kapary pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone warzywa dokładnie wycisnąć - dzięki temu sos będzie gęsty.
Tuńczyka odsączyć, dodać majonez, następnie blendować na gładką masę.
Do warzyw dodać masę z tuńczyka i drobno siekaną natkę pietruszki.
Całość doprawić świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać.
Schab pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 1 cm.
Plastry nakroić w połowie grubości, nie docinając do końca.
W powstałą kieszeń nałożyć sos tatarski z tuńczykiem.

Karkówka w miodowo-musztardowej glazurze

Składniki:

  • 1 opakowanie karkówki Sokołów Uczta Świeżość i Smak 
  • Whisky 50 ml 
  • Musztarda miodowa 2 łyżki 
  • Miód 2-3 łyżki 
  • Musztarda Dijon 2 łyżki 
  • Sos pieczeniowy 2-3 łyżki

Do garnka wlać whisky i podpalić.
Dodać musztardę miodową, Dijon oraz miód.
Wymieszać i podgrzać.
Mięso oprószyć solą i pieprzem.
Glazurę rozprowadzić równomiernie po karkówce.
Mięso włożyć do nagrzanego do 160°C piekarnika na 1:15-1:30 h.
Po tym czasie przypieczoną karkówkę wyjąć z pieca.
Przygotować sos. W garnku wymieszać musztardę miodową, Dijon, miód oraz sos pieczeniowy. Podgrzewać aż do zgęstnienia. Mięso pokroić, wyłożyć na talerz i polać sosem.

Schab nadziewany mięsem, twarogiem i boczniakami

Składniki:

  • 1 opakowanie schabu Sokołów Uczta Świeżość i Smak 
  • Mała paczka mięsa mielonego Sokołów (ok. 150 g) 
  • Cebula 1 szt. 
  • Ząbek czosnku 
  • Natka pietruszki 
  • 200 g boczniaków lub innych grzybów 
  • 50 g twarogu 
  • Sól, pieprz 
  • 2 łyżki oleju

Cebulę i boczniaki pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju.
Dodać cebulę, posolić i smażyć do zeszklenia.
Dodać boczniaki i pokrojony drobno czosnek.
Wymieszać i podsmażyć do odparowania wody.
Przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, mięso mielone oraz twaróg.
Doprawić solą i pieprzem.

Schab oczyścić z błonek.
Mięso naciąć w środku robiąc kieszonkę.
Farsz przełożyć np. do rękawa cukierniczego i nadziewać nim schab.
Mięso doprawić solą i pieprzem, polać małą ilością oleju.
Piec w 180°C przez około 45 minut.

Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą Naturrino

Składniki na 4 porcje:

Sałatka:

  • 2 białe kiełbasy Naturrino  
  • 2 duże garści mieszanki sałat  
  • 1 garść groszku cukrowego 
  • 1/2 owocu mango 
  • 1 nieduża papryka szpiczasta 
  • 1 garść pistacji (w łupinach) 
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Sos:

  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżka gęstego jogurtu (np. greckiego) 
  • 3 garści rzeżuchy 
  • Sól ziołowa, świeżo mielony pieprz

W wysokim naczyniu umieścić majonez, jogurt, rzeżuchę, sól ziołową i pieprz do smaku, a następnie miksować blenderem do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
Z kiełbasy zdjąć osłonkę, pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię posmarowaną kilkoma kroplami oleju rzepakowego.
Smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki kiełbasy delikatnie się zarumienią.
Wyłożyć je na ręcznik papierowy do ostygnięcia. 
Groszek cukrowy wrzucić do wrzątku, dodać odrobinę cukru i soli, gotować na średnim ogniu przez 4 minuty.
Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Mango obrać i pokroić na kawałki.
Paprykę pokroić w plasterki.
Obrane pistacje grubo posiekać.
Na półmisek wyłożyć naprzemiennie skropioną olejem rzepakowym mieszankę sałat, mango, paprykę oraz plasterki kiełbasy.
Całość polać sosem, a na koniec posypać pistacjami i groszkiem cukrowym.

Smacznego!





            

Zobacz też:

Firmy