Nie przeocz -

Smakuj życie w zdrowym stylu!

Twoja pociecha znów przyniosła do domu niezjedzone kanapki i zastanawiasz się, jak ugryźć temat drugiego śniadania do szkoły, ale brakuje Ci pomysłów? Wypowiedz wojnę bułkom, batonom i wafelkom. Skończ z nudą i sięgnij po mleczne inspiracje.

Mleko i jego przetwory to nieograniczona ilość możliwości. Przygotuj (fit)słoik pełen aksamitnego jogurtu i sera. Zamiast tradycyjnych sznytek, kromek i skibek zaserwuj gofry na maślance. Serowa pizza na wynos? W bardziej poręcznej wersji mini, w stylu slow food pysznie zastąpi śmieciowe przekąski i pozwoli przemycić różne, niekoniecznie lubiane przez dzieci dodatki.

 

 Czas na przerwę, czas na (mleczne) drugie śniadanie!Produkty mleczne, takie jak mleko, sery żółte, jogurty, twarogi, maślanki i kefiry są bogatym źródłem białka, wapnia i fosforu, zawierają również magnez, potas i sód oraz witaminy z grupy B, a także A, D i E, czyli składniki odżywcze, które dodawać będą szkolniakowi energii do nauki.

Oto kilka naszych propozycji na smaczne przekąski:

Kanapki z maślankowych gofrów

Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 6 szt.

Składniki:

Ciasto:

  • 50 g masła 
  • 300 ml maślanki 
  • 3 małe jajka 
  • 350 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki cukru 
  • ćwierć łyżeczki soli

Dodatki:

  • 100 g sera żółtego w plastrach 
  • 1 awokado 
  • 6 plastrów szynki  

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić razem z cukrem, stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz maślankę i roztopione masło. Zmiksować. 
  2. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta. 
  3. Ciasto wylewać porcjami na maksymalnie rozgrzaną gofrownicę i piec około 6-8 minut (moc 1400 W). 
  4. Na każdym gofrze kłaść kolejno po plastrze sera żółtego, awokado, szynki i znów sera. Przykryć drugim gofrem i poprzekrawać tak, aby powstały kanapka.

Serowe pizzerki

Czas przygotowania: 60 minut 
Porcje: 12 szt.

Składniki:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki maślanki 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 4 łyżeczki oleju 
  • 2 łyżki letniej wody 
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki:

  • 100 g sera pleśniowego 
  • 100 g sera mozzarella 
  • 100 g sera gouda 
  • ostry sos pomidorowy 
  • kilka listków rukoli 
  • kilka pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania: 

  1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody, odstawić na kilka minut. Dodać mąkę, maślankę, olej i łyżeczkę soli. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia. 
  2. Ser pleśniowy i ser gouda zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w cienkie plastry. 
  3. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć niewielkie placki na spody. Pizzerki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostrym sosem pomidorowym, ułożyć plastry mozzarelli i posypać serami. 
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 10-12 minut. Gotowe pizzerki udekorować plasterkami pomidorków koktajlowych i listkami rukoli.

Jogurtowy (fit)słoik

Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 4

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego 
  • 150 g gęstego jogurtu 
  • 100 g śmietany 12% 
  • 100 g płatków owsianych 
  • 250 g świeżych owoców 
  • 20 g rodzynek 
  • 20 g orzechów 
  • 10 g nasion np. słonecznika 
  • 1 łyżka miodu  

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane skropić wodą z miodem. Wymieszać z bakaliami i nasionami, a następnie wsypać na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 15 minut (do momentu, aż równomiernie się zrumienią), od czasu do czasu mieszając. Wystudzić. 
  2. Ser pleśniowy drobno pokruszyć. Wymieszać jogurt ze śmietaną. 
  3. Na dno miseczki lub szklanki wylać część jogurtu ze śmietaną, następnie układać warstwami: ser, granolę, owoce i resztę jogurtu.

Burger z podwójnym serem

Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 4

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny 
  • 4 bułki do hamburgerów 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 małe jajko 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku 
  • sól 
  • pieprz

Dodatki:

  • 100 g sera pleśniowego 
  • 100 g sera cheddar 
  • 1 dojrzały pomidor 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 ogórek świeży lub konserwowy 
  • kilka liści sałaty

Sos:

  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso wymieszać z bardzo drobno pokrojoną cebulą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, jajkiem i przyprawami. Uformować 4 płaskie kotlety. Smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony. 
  2. Ser pleśniowy i ser żółty oraz warzywa pokroić w plastry. 
  3. Bułki do burgerów przekroić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 140°C na 1 minutę. 
  4. Na ciepły spód bułki położyć plaster sera żółtego, sałatę, mięso, plaster sera pleśniowego, pomidor, cebulę, ogórek. Polać sosem śmietanowo-pomidorowym i przykryć drugą częścią bułki.

Naleśniki na słodko i na słono

Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 6-8

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego 
  • 150 g twarogu półtłustego 
  • 200 ml mleka 
  • 150 g serka mascarpone 
  • 150 śmietany kremówki 
  • 175 g mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli

Dodatki:

  • świeże owoce 
  • kilka listków melisy 
  • gałązka natki pietruszki 
  • mięso z pieczonego udka kurczaka 
  • kilka liści czerwonej kapusty pekińskiej 
  • masło klarowane do smażenia  

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać jajka, mąkę i sól. Wymieszać na gładką masę i smażyć naleśniki. 
  2. Nadzienie do naleśników na słodko: mocno schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone na krem. Pod koniec dosłodzić cukrem pudrem. 
  3. Nadzienie do naleśników na słono: ser pleśniowy zetrzeć na tarce i wymieszać z twarogiem. 
  4. Naleśniki na słodko posmarować kremem z mascarpone, nałożyć owoce i kilka listków melisy, dość ściśle zwinąć w ruloniki i podzielić na mniejsze części. 
  5. Wytrawne naleśniki posmarować masą z serem pleśniowym, a następnie nałożyć rozdrobnione mięso z pieczonego udka kurczaka, posiekane liście natki pietruszki i rozdrobnione liście kapusty pekińskiej, dość ściśle zawijać w ruloniki i podzielić na połówki.

 

Projekt dofinansowany został z Funduszu Promocji Mleka





            

Zobacz też:

Firmy