Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami na stronie dodaj swój e-mail:

Nie przeocz - Beko

Powrót do szkoły to nie zawsze zdrowe dania. Czy polskie mamy korzystają z rad ekspertów żywieniowych?

Beko

Aż 65 proc. dzieci wybrzydza podczas jedzenia - wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie marki Beko. Jak więc radzić sobie z małym niejadkiem i gdzie szukać fachowej wiedzy o zdrowym odżywianiu, gdy w grę wchodzi szkolny lunch? Polscy rodzice najczęściej zdobywają informację w oparciu o Internet, a tylko nieliczni podczas planowania szkolnych posiłków korzystają ze wsparcia eksperta.

Koniec wakacji i nowy rok szkolny to wyzwania nie tylko dla dzieci, ale także dla rodziców, którzy chcą, aby ich pociechy zjadały odpowiednia ilość witamin i mikroelementów przez cały rok. Przygotowywanie zdrowych i smacznych posiłków, które jednocześnie będą atrakcyjne dla dzieci to nie lada wyzwanie dla każdego kto w domu ma małego niejadka, który najchętniej codziennie zjadałby bułkę z serem obficie polaną keczupem.

Z badań przeprowadzonych przez Beko wynika, że większość dzieci wybrzydza przy jedzeniu, a co za tym idzie unika owoców i warzyw. Co zrobić w takiej sytuacji i gdzie szukać fachowej pomocy podczas planowania szkolnego lunchu?

Pośród rodziców powszechne jest poszukiwanie wiedzy przede wszystkim w sieci. Aż 73 proc. badanych przyznaje, że strony i fora internetowe to ich pierwsza myśl, gdy w grę wchodzi przygotowywanie zdrowych posiłków, poszukiwanie informacji o ich walorach odżywczych czy też zwyczajnie, kulinarne inspiracje. Na drugim miejscu plasuje się wymiana wiadomości i zgłębianie nowinek w mediach społecznościowych (35 proc.), a dopiero potem fachowe poradniki (33 proc.), wymiana doświadczeń z innymi rodzicami (22%) i prasa branżowa (17 proc.).

Wsparcie eksperta ostatnią deską ratunku?

Zbilansowane i zdrowe posiłki, które dostarczają odpowiedniej dawki witamin i mikroelementów są bardzo ważne zwłaszcza w rozwoju dzieci i młodzieży. Znaczna część rodziców (aż 78 proc.) deklaruje, że zdaje sobie sprawę z tego, że zdrowe nawyki żywieniowe kształtują się przede wszystkim w domu, a mimo to nie szuka wsparcia ekspertów. Jeśli jednak się na nie decyduje, najczęściej wybiera konsultacje z zaufanym lekarzem rodzinnym (10 proc.) lub dietetykiem (7 proc.).

Powszechne jest również przekonanie, że ponad połowa dzieci (56 proc.) zdobywa odpowiednią wiedzę dotyczącą zdrowego żywienia w szkole. Niestety, jak wynika z raportu opublikowanego przez NIK w 2017 roku odsetek dzieci z nieprawidłową masą ciała systematycznie rośnie.

Aby pomóc rodzicom i pociechom w walce z tym trudnym problemem Beko we współpracy z FC Barcelona stworzyło akcję #Jedzjakmistrz w której pokazuje, że zdrowe gotowanie wcale nie musi być nudne. Do zjadania zbilansowanych i pełnowartościowych posiłków namawiają dzieci gwiazdy światowego footballu na co dzień grające w klubie FC Barcelona, a ich dietetycy dbają o to, aby rodzice mieli pewność, że podają dzieciom to co najlepsze. Zastanawiasz się który przepis będzie idealny do dziecięcego lunchboxa? To proste! Wybierz smaczne i zdrowe ryżowe kulki mocy.

Ryżowe kulki mocy z kokosem, orzechami i daktylami

Składniki

  • 1 filiżanka ryżu 
  • 1 1/2 filiżanki mleka owsianego 
  • 1 laska cynamonu 
  • Łyżeczka skórki cytrynowej 
  • 1/2 filiżanki orzechów włoskich 
  • 8 daktyli 
  • 4 łyżeczki miodu 
  • 1 filiżanka wiórek kokosowych do obtaczania

Namocz ryż przez około 20 minut.
Zagotuj mleko owsiane z cynamonem i skórką cytrynową, a następnie odcedź mleko i dodaj do niego ryż.
Gotuj miksturę przez 20 minut z 2 łyżkami miodu, a następnie odcedź. Wykorzystując blender kielichowy (np. Beko) za pomocą pulsujących ruchów przygotuj pastę z orzechów, daktyli i reszty miodu.
Razem z dzieckiem uformuj z przygotowanej masy małe kulki i pokryj je warstwą ryżu.
Obtoczcie kulki w wiórkach kokosowych i pozostawcie do wystudzenia.

 Smacznego!

Przepis pochodzi z akcji Beko #Jedzjakmistrz.

Więcej przepisów na proste dania dla dzieci znajdziesz na: www.beko.pl/jedzjakmistrz





            

Zobacz też:

Firmy