Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami na stronie dodaj swój e-mail:

Ekspert radzi - Ekspert branżowy

Jak mądrze wzmacniać odporność?

Andrzej Lasota Ekspert branżowy

Układ odpornościowy to bariera chroniąca organizm przed drobnoustrojami - bakteriami, grzybami i wirusami. Układ odpornościowy rozwija się przez pierwsze 12 lat życia, dlatego dzieci (bardziej niż dorośli) są narażeni na infekcje.

Immulina Plus opakowanie

By najmłodsi chorowali jak najrzadziej, a jeśli już chorują to jak najkrócej, należy wspierać ich rozwijający się układ odpornościowy.

Badania Malcolma Searsa i Neila Johnsona z Kanady jednoznacznie wskazują na nasilenie chorób układu oddechowego we wrześniu. Z czego to wynika? Sprawa jest bardzo prosta. Dzieci wracają lub idą po raz pierwszy do szkoły i przedszkola. Z innymi dziećmi "wymieniają" się drobnoustrojami, które są przyczyną chorób. Do tego dochodzi ochłodzenie, wiatr, deszcz, chłodne wieczory i poranki. Typowo jesienna pogoda sprzyjająca rozwojowi infekcji.

Zasady wspierania odporności

By nie narażać dziecka na częste choroby należy przestrzegać paru zasad. Po pierwsze, zmiana nawyków żywieniowych. Produkty wysokoprzetworzone, fast foody i słodycze warto zamienić na większą ilość warzyw i owoców. Warzywa i owoce, w różnych postaciach, powinniśmy spożywać kilka razy dziennie. Po drugie, aktywność fizyczna, która pozwala pozbyć się toksyn z organizmu i wzmacnia jego wytrzymałość.

Jest niezbędna do budowania naszego układu odpornościowego. Niedługi popołudniowy spacer będzie miał dobroczynny wpływ na układ odpornościowy naszego dziecka, dotleni jego organizm i zapewni dobry sen. Po trzecie, nie leczmy mniej groźnych chorób antybiotykami. Pamiętajmy, że antybiotyki to ostateczność, z jednej strony zwalczają chorobę, ale z drugiej bardzo osłabiają organizm.

Obecnie najskuteczniejszym naturalnym aktywatorem, który zwiększa wrodzoną odporność jest ekstrakt ze spiruliny. Spirulina jest bogata w białko (50-70%), witaminy: A, B, C, D, E, K, beta-karoten, a także szereg składników mineralnych, zwłaszcza bardzo duże ilości magnezu. Przyswajana bezpośrednio z układu pokarmowego wspiera wrodzoną odporność, która stanowi pierwszą barierę ochronną przed bakteriami i ma zasadniczy wpływ na tworzenie (oprócz szczepionek lub przebytych schorzeń) odporności nabytej.

Immulina Plus

Właściwości kompleksu LCEPEEN

Pierwszym immuno-suplementem, powstałym na bazie ekstraktu ze spiruliny, jest Immulina Plus. Immulina Plus zawiera kompleks LCEPEEN z ekstraktu ze spiruliny i β-glukanu z ekstraktu drożdzy, który posiada zdolność poprawy mechanizmów odpornościowych, wspomaga pracę komórek odpornościowych, przyśpiesza gojenie się ran, zapobiega infekcjom i powstawaniu zmian nowotworowych.

LCEPEEN uwalnia się w układzie pokarmowym i jest wchłaniany przez komórki odpowiadające za wykrywanie i niszczenie patogenów, powodując ich pobudzenie. Pobudzone komórki trafiają do skupisk tkanki limfatycznej przewodu pokarmowego i aktywują cały układ immunologiczny, przygotowując go do walki z infekcją. Immulina Plus dodatkowo zawiera ekstrakt aceroli dostarczający witaminę C w kompleksie z rutozydami oraz jony cynku, które bezpośrednio nie wzmacniają odporności, ale są bardzo dla niej wazne.

Dlaczego wzmacnianie odporności z Immuliną Plus to mądre wzmacnianie odporności?

Bardzo ważna jest systematyczność. By organizm wykorzystał w stu procentach możliwości, jakie niesie za sobą Immulina Plus, należy przyjmować syrop codziennie. Można go przyjmować już od pierwszego roku życia, co może przynieść ulgę najmłodszym chorującym. Już po kilku dniach przyjmowania Immuliny Plus wzrasta poziom przeciwciał i substancji regulujących odporność organizmu. A zatem Immulina Plus wykorzystuje receptory, których nie wykorzystują inne substancje dedykowane pobudzaniu odporności.

Więcej informacji na temat Immuliny Plus, jej działania i składu na stronie: immulina.pl

Andrzej Lasota, doktor nauk medycznych















            

Zobacz też:

Pozostałe pytania

Dlaczego nie należy lekceważyć dbania o zęby mleczne

Kamila Wasiluk Ekspert branżowy

Wady wymowy, zahamowanie wzrostu kości oraz niepotrzebny ból - to tylko niektóre z nieprzyjemnych następstw braku odpowiedniej opieki nad mleczakami malucha. Część rodziców błędnie sądzi, że nie warto przejmować się zębami mlecznymi, skoro i tak wypadną. Ortodonta Kamila Wasiluk z warszawskiego Centrum Medycyny Nowoczesnej Triclinium, autorka bloga Mama Ortodonta, przestrzega przed takim podejściem. Przedwczesna utrata zębów mlecznych, czyli na 3-4 lata przed terminem ich fizjologicznego wypadnięcia, prowadzi do przykrych konsekwencji w dorosłym życiu - stłoczeń zębowych czy różnego rodzaju wad zgryzu.

Czytaj dalej
Piękna mama - beauty poradnik medycyny estetycznej

Radosław Rzepnikowski Ekspert branżowy

Przeglądasz się w lustrze i zastanawiasz się, gdzie jest ta piękna dziewczyna sprzed ciąży? Czas po porodzie, to idealny moment aby zadbać o własne ciało. Dodatkowe kilogramy, rozstępy, utrata jędrności skóry, blizny po cesarskim cięciu…martwisz się, że po ciąży Twoje ciało zmieniło się nie do poznania. Nie akceptujesz swojej sylwetki, a obcisłe stroje zostały głęboko w szafie. Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość - śladów po ciąży można się pozbyć - skutecznie, bezinwazyjnie i bezpiecznie!

Czytaj dalej
Kleszcze - jak skutecznie chronić siebie i swoich najbliższych?

Izabela Fengler Ekspert branżowy

Słońce, wyższe temperatury, lekkie ubrania i aktywność fizyczna na łonie natury... W taki sposób możemy scharakteryzować nadejście wiosny - ulubionej pory roku wielu Polaków. Większe możliwości spędzenia wolnego czasu, niosą jednak ze sobą dodatkowe zagrożenia, wśród których szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na kleszcze. W jaki sposób skutecznie chronić nasze zdrowie? Dlaczego ukąszenie kleszcza jest dla nas niebezpieczne i kiedy warto zwrócić się o pomoc do specjalisty - odpowiada lek. med. Izabela Fengler, pediatra w Centrum Medycznym Damiana.

Czytaj dalej
Vitaminum A+E Extra Plus. OptiMusss.

Grzegorz Demski Ekspert branżowy

Witaminy są to egzogenne (zewnątrzustrojowe) substancje, niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów przemiany materii. Większość z nich działa jako koenzymy. Jedynie wit. E i C działają jako przeciwutleniacze (antyoksydanty). Organizm człowieka sam nie wytwarza witamin, muszą więc być one dostarczone z pożywieniem.

Czytaj dalej

Zadaj pytanie

Masz pytanie, ale nie znalazłeś odpowiedzi? Zadaj je jednemu z naszych ekspertów.

Nasi Eksperci