Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami na stronie dodaj swój e-mail:

Ekspert radzi - Dietetyk

Zdrowe menu dla przedszkolaka Mała zmiana – wielka różnica

Anna Englisz Dietetyk

Wiek przedszkolny to okres intensywnego wzrostu dziecka, dlatego żywienie w przedszkolu ma szczególne znaczenie dla prawidłowego rozwoju maluchów. Zestawiliśmy niezdrowe menu przedszkolne z jego zmodyfikowaną wersją, żeby pokazać, jak niewielkie zmiany mogą diametralnie zmienić wartość odżywczą dań dla najmłodszych.

Zbilansowana dieta dostarcza rozwijającemu się organizmowi dostatecznej ilości energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Niestety nie ma w przyrodzie produktu, który dostarczyłby wszystkich składników, witamin i minerałów, dlatego należy dążyć do tego, aby dziecko jadło różnorodne posiłki.

My, dorośli, poprzez odpowiednie żywnie dziecka zapewniamy mu prawidłowy rozwój fizyczny, umysłowy oraz dobre samopoczucie. Różnorodna i zbilansowana dieta jednocześnie zapobiega rozwojowi chorób wieku dziecięcego i minimalizuje ryzyko rozwoju chorób dietozależnych w późniejszych latach życia. Warto podkreślić, że różnorodność powinna obejmować składniki i produkty o wysokiej jakości, jednocześnie dieta powinna być pozbawiona żywności wysokoprzetworzonej. Im mniej przetworzona jest żywność, tym większą wartość odżywczą zachowuje i tym szybciej dostarcza młodemu organizmowi niezbędnych składników mineralnych i witamin.

Dziecko w wieku przedszkolnym potrzebuje składników, które będą wspierać dojrzewanie i funkcjonowanie mózgu, a co za tym idzie wpływać na prawidłowy rozwój zdolności, takich jak: koncentracja, pamięć, percepcja czy myślenie. Dzięki nim maluch będzie łatwiej przyswajał wiedzę i nabywał wiele nowych umiejętności każdego dnia.

Zdjęcie: Fotolia

REGULARNOŚĆ TO PODSTAWA ZDROWEGO ODŻYWIANIA MALUCHA

Po pierwsze, w diecie przedszkolaka należy zadbać o regularne dostarczanie energii i składników odżywczych. Zaleca się podawanie 4–5 niezbyt obfitych posiłków w równych odstępach czasowych, najlepiej co 3–4 godziny. Wielkość porcji należy dostosować do wieku i rozwoju fizycznego dziecka oraz jego aktywności w ciągu dnia.

Dzięki regularnym posiłkom glukoza – składnik niezbędny do pracy mózgu – uwalniana jest stopniowo, zapewnia stały dopływ energii przez kilka godzin, dzięki czemu mózg może pracować efektywnie.

Maluch powinien spożywać obowiązkowo śniadanie, opcjonalnie II śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolację. Dlaczego menu przedszkolne jest takie ważne? Ponieważ 75% tych posiłków dziecko zjada w przedszkolu.

JAKIE GRUPY PRODUKTÓW PLANOWAĆ W DIECIE DZIECKA

PRODUKTY ZBOŻOWE

  • Są źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, składników mineralnych (cynk, magnez, żelazo) oraz błonnika pokarmowego. Do diety malucha warto wprowadzać pieczywo pełnoziarniste, naturalne płatki (owsiane, jęczmienne, gryczane, jaglane, z amarantusa), makarony razowe, kasze gruboziarniste, mąki razowe (np. orkiszowa, żytnia, owsiana, gryczana, jaglana).

WARZYWA I OWOCE

  • To podstawowe źródło witamin i składników mineralnych. Dlatego potrzebujemy aż pięć porcji warzyw i owoców, czyli powinniśmy je zjadać do każdego posiłku. Warto pamiętać o lokalnych i sezonowych produktach, serwowaniu warzyw i owoców w formie surowej oraz o tym, że ważna jest różnorodność. Poza sezonem można korzystać z szerokiej gamy warzyw i owoców mrożonych.

MLEKO I PRZETWORY MLECZNE

  • Są bogatym źródłem wapnia – budulca kości i zębów. W przypadku niechęci naszego malucha do spożywania mleka, warto w jego zastępstwie podawać przetwory mleczne np. jogurt, kefir, ser. W ograniczonych ilościach należy jednak podawać sery podpuszczkowe dojrzewające – ze względu na dużą zawartość tłuszczu i soli. Zalecana ilość przetworów mlecznych to 2 porcje dziennie. Minister Zdrowia nie reguluje, jakie powinny to być produkty. Zalecam natomiast podawanie dzieciom naturalnych przetworów mlecznych, zamiast gotowych owocowych jogurtów z cukrem.

    Biorąc pod uwagę coraz częstsze alergie na mleko i produkty mleczne, warto je zamieniać na doskonałe źródła wapnia w postaci: migdałów, sezamu, suszonych owoców, np. moreli, orzechów oraz "napojów" roślinnych wzbogaconych w wapń.

MIĘSO, RYBY, JAJA, PRODUKTY STRĄCZKOWE

  • To grupa produktów bogata w białko. Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin z grupy B i żelaza. Posiłki z dodatkiem mięsa należy opierać na chudszych mięsach. Ważnym produktem z tej grupy są ryby, morskie, charakteryzujące się dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy D. Zalecana jest co najmniej jedna porcja białka dziennie, z czego rybę należy podawać 2–3 razy w tygodniu (w porównaniu z mięsem ma więcej składników mineralnych). Warto wiedzieć, że kwasy omega-3 wspomagają zapamiętywanie, rozwój zdolności poznawczych oraz językowych.

    Alternatywą dla potraw z mięsa mogą być dania z nasion roślin strączkowych. Dostarczają białka, witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Błonnik usprawnia pracę jelit oraz wspomaga budowę mikroflory jelitowej. Należy pamiętać o odpowiedniej obróbce kulinarnej nasion, która poprawia ich strawność i zmniejsza efekt wzdymający oraz ilość substancji antyodżywczych (tioglikozydów zmniejszających przyswajanie jodu).

TŁUSZCZE

  • W diecie przedszkolaka należy uwzględnić tłuszcze roślinne (oleje, oliwa) i zwierzęce (masło), jednak z przewagą roślinnych. Do smarowania pieczywa należy wybierać masło. W menu dzieci nie powinny pojawiać się utwardzone tłuszcze roślinne, będące źródłem kwasów tłuszczowych trans (pieczywo cukiernicze i żywność typu fast food). Tłuszcze szczególnie zalecane w codziennej diecie to takie, które zawierają znaczące ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do rozwoju tak ważnych organów jak mózg i siatkówka oka.

    Należy pamiętać, że nie tylko masło i oleje są źródłem tłuszczu. Występuje on również w mięsie i jego przetworach, orzechach, awokado oraz w mleku i produktach mlecznych. Bogatym źródłem najbardziej korzystnych dla zdrowia tłuszczów są ryby, oleje roślinne oraz orzechy, które mogą stanowić doskonałą przekąskę.

ORZECHY, MIGDAŁY, PESTKI DYNI I SŁONECZNIKA

  • W diecie dziecka nie może zabraknąć orzechów i ziaren. Są źródłem cennych kwasów tłuszczowych (NNKT), składników mineralnych i witamin. Należy pamiętać o wcześniejszym namaczaniu orzechów i ziaren, aby zwiększyć przyswajalność składników odżywczych.

   PRZEPISY NA ZDROWE PASTY DO CHLEBA

Humus z suszonymi pomidorami
  • 3 łyżki suchych nasion ciecierzycy,
  • łyżeczka pasty sezamowej (tahini) lub nasion sezamu,
  • suszony pomidor,
  • kmin,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka oliwy,
  • pieprz.
Nasiona namoczyć w zimnej wodzie ok. 10–12 godzin, następnie ugotować. Zostawić 2–3 łyżki wody z gotowania. Ostudzić i zmiksować. Czosnek sprasować, pomidora drobno posiekać. Wszystko przełożyć do miseczki, zmiksować, dodać pieprz i kumin – wg uznania. Jeżeli humus jest za gęsty dodać wodę z gotowania ciecierzycy

Pasta z soczewicy i orzechów

  • 4 łyżki ugotowanej soczewicy,
  • 1 łyżka orzechów nerkowca,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta majeranku,
  •  natki pietruszki,
  • pieprz.
Soczewicę zmiksować z orzechami, olejem, czosnkiem. Doprawić do smaku.

Pasta z batata i majeranku [1 porcja]

  •  batat wielkości pięści,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • majeranek,
  •  pieprz.

Batat obrać ze skóry, pokroić w paski, piec w temp. 200 stopni C przez ok 20 minut. Batat zmiksować z oliwą, czosnkiem, doprawić majerankiem i pieprzem.

 

 

 

 

 WODA

  • Małe dziecko potrzebuje w ciągu doby około 2 litrów płynów. Od najmłodszych lat wyrabiajmy u dzieci nawyk picia wody, która powinna być podstawowym napojem do zaspokajania pragnienia. Do posiłków polecane są również herbatki, kawa zbożowa, kakao, opcjonalnie słodzone miodem lub ksylitolem. Unikajmy natomiast słodzonych napojów i czarnej herbaty.

PODSTAWOWE ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA PRZEDSZKOLAKA

  1. Zaplanuj 4–5 posiłków: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Nie wypuszczaj dziecka z domu bez śniadania.
  2. Dbaj, aby w każdym posiłku była porcja warzyw lub owoców. Warzyw powinno być dwa razy więcej niż owoców.
  3. Wybieraj produkty naturalne, dobrej jakości i jak najmniej przetworzone.
  4. Planuj w menu produkty z każdej grupy produktów spożywczych, aby zapewnić dziecku dużą różnorodność produktów. Dzięki temu możesz mieć pewność, że dostarczysz dziecku energii, witamin i składników mineralnych w odpowiednich ilościach.
  5. Stawiaj na węglowodany złożone kasze gruboziarniste, ryż brązowy, pieczywo wieloziarniste, płatki owsiane, jaglane.
  6. Chude mięso, ryby, jajka, wędliny, produkty mleczne dostarczają białka zwierzęcego. Nie wolno ich nadużywać w diecie dziecka, dlatego należy podawać również nasiona roślin strączkowych. Mięso może być podawane dzieciom na obiad maksymalnie cztery razy w tygodniu, w pozostałe trzy dni warto je zastąpić np: rybą, jajkami, twarogiem lub roślinami strączkowymi.
  7. Przynajmniej raz w tygodniu warto podać dzieciom na obiad danie z nasion roślin strączkowych, np: kotlet z ciecierzycy, zupę z soczewicy czy fasolową, warzywne leczo z grochem czy fasolkę po bretońsku. Na śniadanie lub kolację zamiast białka zwierzęcego (wędlin, jaj czy sera), warto przygotować pasty warzywne, z roślin strączkowych lub nasion/orzechów, które urozmaicą ten ważny posiłek i przyczynią się do zmniejszenia dziennej porcji białka zwierzęcego.
  8. Produkty mleczne – mleko, sery żółte, twarogi, jogurty i kefir (bezcukrowe) powinny pojawiać się w diecie malucha każdego dnia w dwóch, trzech porcjach. Jeśli istnieją przeciwwskazania zdrowotne można je zastąpić roślinnymi odpowiednikami (np. „napojami” roślinnymi wzbogaconymi w wapń, jogurtami roślinnymi).
  9. Do zaspokajania pragnienia pomiędzy posiłkami podawaj wodę. Do posiłków możesz zaproponować herbatę owocową, herbaty ziołowe (rumianek), kawę zbożową czy kakao na mleku krowim lub roślinnym. Do słodzenia używaj miodu lub ksylitolu/erytrolu, ogranicz słodzenie cukrem lub całkowicie z niego zrezygnuj.
  10. Do przyprawiania potraw używaj naturalnych ziół (koperek, natka pietruszki, majeranek, bazylia, papryka słodka), ogranicz używanie soli do minimum.
  11. Ograniczaj słodycze i słone przekąski w jadłospisie dziecka (chrupki, chipsy) zastępując je zdrowymi zamiennikami – np. suszone owoce, orzechy, pestki. Piecz z dzieckiem zdrowe ciastka i ciasta, które można posłodzić suszonymi owocami albo bananami. Kupując słodkości wybieraj te słodzone cukrem kokosowym, ksylitolem lub suszonymi owocami.
  12. Pozwalaj dziecku zjadać takie porcje, jakie są mu potrzebne do zaspokojenia głodu. Nie zmuszaj do dojadania, jeżeli maluch jest najedzony ani nie ograniczaj zdrowego jedzenia. Pamiętaj, że zapotrzebowanie na energię może być zmienne w zależności od aktywności malucha oraz jego samopoczucia.
  13. Unikaj nadmiaru – soli (dzieci nie powinny spożywać więcej niż 3 g soli dziennie), cukru, złej jakości kwasów tłuszczowych trans (chipsy, pieczywo cukiernicze, żywność fast food). Wysokie spożycie soli w okresie dzieciństwa może być przyczyną rozwoju wielu chorób w wieku dorosłym – w tym nadciśnienia. Nadmiar soli może wpływać niekorzystnie na prawidłowy rozwój układu kostnego dziecka i prowadzić do zwiększonej demineralizacji kości, ponieważ powoduje zwiększenie wydalania wapnia z organizmu. Zbyt duże spożycie soli przez dzieci prowadzi też do nadmiernego obciążenia nerek, które są słabiej rozwinięte niż u dorosłych. Nadmierna podaż cukrów może być przyczyną próchnicy u dzieci w wieku przedszkolnym, a w późniejszym okresie przyczynić się do otyłości. Zbyt duża zawartość tłuszczu w żywieniu człowieka wpływa na powstanie miażdżycy, a także przyczynia się do rozwoju niektórych schorzeń nowotworowych. Przez nadmiar tłuszczów w diecie zmniejsza się absorpcja wapnia.
  14. Obróbka termiczna. Posiłki powinny być przygotowane różnymi technikami co umożliwia uzyskanie różnych wariantów potraw przygotowanych z tych samych produktów spożywczych. Najlepszą metodą przyrządzania potraw jest ich gotowanie (w małej ilości wody lub na parze), dzięki któremu nie tracą one wartości odżywczych, tak niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dziecka. Do potraw gotowanych na parze nie trzeba używać soli. Dobrym sposobem przygotowywania posiłków jest również pieczenie produktów owiniętych w papier pergaminowy. Smażenie nie jest zalecane w diecie malucha, należy go unikać. Smażenie powinno zostać ograniczone do 2 razy w tygodniu.

JAK KOMPONOWAĆ POSZCZEGÓLNE POSIŁKI DLA PRZEDSZKOLAKA|

Komponując posiłek dla dziecka warto wykazać się odrobiną kreatywności, aby danie nie tylko było odżywcze, ale kolorowe, smaczne i estetycznie wyglądające.

ŚNIADANIE

Najważniejszy posiłek dnia. Dostarcza energii na pierwsze godziny aktywności. Wartościowe śniadanie to gwarancja porządnej dawki energii, koncentracji i dobrego samopoczucia.

Podstawą posiłku zjadanego na śniadanie powinny być węglowodany złożone pochodzące z produktów pełnoziarnistych – chleba razowego, wieloziarnistego, naturalnych płatków śniadaniowych (np. owsiane, jęczmienne, jaglane, gryczane, z amarantusa) czy kasz (np. jaglana, orkiszowa, z amarantusa, komosa ryżowa).

W każdym śniadaniu przedszkolaka powinny znaleźć się produkty bogate w białko (nabiał, jajka, pasta rybna, wędlina – nie częściej niż 2 razy w tygodniu, pasty z roślin strączkowych) oraz produkty będące źródłem wapnia – mleko zwierzęce lub roślinne wzbogacone w wapń, jogurt, sery, kakao, kawa mleczna.

Obowiązkowym składnikiem śniadania powinny być warzywa i owoce.

Do picia najlepsza jest woda, herbata owocowa lub ziołowa bez cukru lub słodzona miodem, ewentualnie ksylitolem, kawa z mlekiem lub kakao.

II ŚNIADANIE

To czas na uzupełnienie energii oraz witamin i składników mineralnych poprzez podanie maluchowi małej przekąski. Niezależnie od tego, czy drugie śniadanie będzie jedzone w przedszkolu czy w domu, warto zadbać, by było zdrowe i pożywne. Oczywiście powinno być atrakcyjne i smaczne, aby uchroniło dziecko przed podjadaniem słodkich i słonych przekąsek.

Polecam koktajle owocowe na bazie kefirów, mleka, napojów roślinnych czy jogurtu z owocami świeżymi lub mrożonymi. W ramach II śniadania można zaproponować również np. jogurt z domową granolą, owoc, batonik zbożowy słodzony owocami, kisiel, budyń słodzony daktylami, domowe muffinki bananowe lub kromkę chleba z pastą z soczewicy i z warzywami czy porcją twarożku (na słono lub sodko). Doskonałym dodatkiem będą sezonowe owoce.

OBIAD

To główny posiłek dnia. Pełnowartościowy obiad powinien składać się z dwóch dań: zupy ugotowanej z sezonowych warzyw oraz drugiego dania, w skład którego powinien wchodzić produkt białkowy: mięso, ryba, jaja czy strączki, dodatek kaszy, ryżu lub ziemniaków i oczywiście sezonowe warzywa w formie surowej lub mieszanej – surowe i gotowane.

Posiłek obiadowy powinien być różnorodny i urozmaicony. Jeśli np. w zupie jest makaron lub ryż, to do drugiego dania podaj pieczone lub gotowane ziemniaki.

PODWIECZOREK

To druga przekąska dnia, może być niewielka. Dobrym pomysłem na podwieczorek będą owoce lub desery w postaci musów owocowych, domowego kisielu lub budyniu z dodatkiem sezonowych owoców w formie surowej lub duszonej.

KOLACJA

To już ostatni posiłek malucha, powinien być podany na 1–2 godziny przed snem. Kolacja powinna być lekkostrawna, może być podawana w formie dań na zimno lub ciepło. Polecam zapiekanki warzywne, tosty z twarożkiem i warzywami, zupy krem, zupy mleczne czy pełnoziarniste pieczywo z dodatkami np. pastą z jajka. Do picia można podać kakao lub kawę zbożową z mlekiem (zwierzęcym lub roślinnym).

Mówiąc o prawidłowym rozwoju, nie można zapominać o aktywności fizycznej, która jest niezwykle ważnym elementem prozdrowotnego stylu życia. Podobnie jak prawidłowe żywienie ma ona korzystny wpływ na samopoczucie, wzrost i rozwój młodego organizmu, a nawet na wyniki w nauce.

Znaczenie dla zdrowia mają również prawidłowe nawyki i zwyczaje żywieniowe, które najczęściej kształtują się właśnie w młodym wieku i o które my dorośli powinniśmy dbać.

DOBRE MENU
  DZIEŃ 1 DZIEŃ 2 DZIEŃ 3
Śniadanie Pieczywo razowe, masło
humus z orzechami,
sałata/liście szpinaku,
ogórki kiszone, inka
lub kakao na mleku krowim
lub roślinnym, wzbogaconym w wapń,
herbata owocowa
Owsianka a`la szarlotka
– płatki owsiane, mleko
roślinne wzbogacone
w wapń lub krowie, jabłko, cynamon, rodzynki,
orzechy nerkowca,
grahamka, masło,
twarożek ze szczypiorkiem,
kawa inka z mlekiem, herbata owocowa
Pieczywo wieloziarniste,
masło, pasta z wędzonej
ryby i serka białego,
warzywo, np. pomidor,
liście sałaty/szpinaku,
kawa inka z mlekiem,
herbata owocowa lub ziołowa
II Śniadanie Mieszanka orzechów, gruszka Twarożek z siemieniem lnianym i ogórkiem,
winogrona
Maślanka owocowa (maślanka naturalna,
truskawki mrożone, siemię
lniane), Mandarynka
Obiad Zupa pomidorowa z makaronem gryczanym,
pulpety z sosem koperkowym,
ryż brązowy,
buraczki duszone,
kompot owocowy
Krupnik z kaszą jęczmienną,
dorsz panierowany w
mieszance płatków owsianych i migdałowych,
ziemniaki na parze,
surówka z kapusty
kiszonej, marchewki i jabłka,
kompot owocowy
Zielona zupa z groszku grzankami orkiszowymi,
makaron razowy z
sosem pomidorowym i mielonym mięsem
wołowym,
kompot owocowy
Podwieczorek Kisiel z kawałkami owoców (słodzony sokiem owocowym
lub ksylitolem, herbata owocowa
Zbożowy batonik słodzony suszonymi
owocami,
herbata ziołowa
Waniliowy pudding ryżowy z sosem z duszonych
śliwek i cynamonu
Kolacja Tarta z mąki gryczanej z brokułami, pomidorami
i serem mozzarella
Chleb wieloziarnisty na zakwasie, masło, ser żółty,
liście sałaty lub szpinaku
warzywo, np. pomidor
Omlet z warzywami i rukolą
papryka pieczona,
pieczywo żytnie na zakwasie

 

DOBRE MENU
  DZIEŃ 4 DZIEŃ 5 DZIEŃ 6 DZIEŃ 7
Śniadanie Kasza jaglana,
mleko roślinne wzbogacone w
wapń lub krowie,
masło, gruszka,
cynamon, żurawina suszone kakao z mlekiem, herbata owocowa lub
ziołowa
Pieczywo graham,
masło, jajko gotowane,
plaster sera
żółtego,
ogórek zielony,
sałata/szpinak świeży, herbata owocowa lub ziołowa
Kaszka manna orkiszowa na mleku
krowim lub roślinnym wzbogaconym
w wapń,
duszone śliwki z cynamonem, płatki
migdałów,
kawa zbożowa z mlekiem,
herbata owocowa
Pieczywo razowe na zakwasie,
masło,
twarożek z cebulką i pomidorem lub
twarożek z orzechów,
liście sałaty lub szpinaku
owoc
kawa zbożowa z mlekiem
herbata owocowa lub ziołowa
II Śniadanie Twarożek z pomidorem i bazylią,
śliwki świeże
Koktajl owocowy (gruszka, maliny,
mleko, płatki owsiane, banan)
Jabłka pieczone
z konfiturami śliwkowymi cynamonem
Jogurt naturalny
Banan
orzechy laskowe garstka
Obiad Zupa ogórkowa,
kotlety z kalafiora
i fasoli, kasza jęczmienna z masłem,
surówka z czerwonej kapusty,
kompot owocowy
Barszcz ukraiński z ziemniakami,
domowe kluski lane
z mąki orkiszowej
ze szpinakiem, polane oliwą z
oliwek i posypane tartym serem,
fasolka szparagowa z masłem
i prażoną bułką razową,
kompot owocowy
Zupa-krem dyniowa z grzankami
pełnoziarnistymi,
kotlet z soczewicy z mieszanym ryżem,
sałata z sosem winegret i oliwkami,
kompot owocowy
Rosół na mięsach mieszanych
z domowym makaronem jaglanym,
posypany natką, filet z indyka,
kasza jaglana,
surówka z kapusty pekińskiej,
marchewki, jabłka z sosem na bazie
oliwy z oliwek,
kompot owocowy
Podwieczorek Ciasteczka owsiane domowe słodzone
sokiem jabłkowym i daktylami
herbata owocowa
 Ryż z prażonym jabłkiem
herbata owocowa
Budyń z kaszy jaglanej polany musem
owocowym, herbata rumiankowa
Ciasto marchewkowe słodzone
daktylami
herbata miętowa
Kolacja Jajko ugotowane na miękko, grzanki z pieczywa graham, masło, serek biały naturalny,
warzywo – kiszone ogórki
kawa inka na mleku
Placki z dyni,
kakao z mlekiem, słodzone miodem,
ksylitolem
Pieczywo razowe na zakwasie,
masło,
pasta z awokado,
plasterki upieczonego mięsa z indyka,
warzywo surowe, np. papryka
Kluseczki ziemniaczane z mąką
gryczaną i szpinakiem i serem białym,
podane z masłem
herbata owocowa bez cukru

Herbata słodzona miodem, ksylitolem lub erytrolem. ewentualnie gorzka.

 

ZŁE MENU
  DZIEŃ 1 DZIEŃ 2 DZIEŃ 3
Śniadanie Pieczywo pszenne
czekoladowy krem do smarowania lub
dżem
Parówki na gorąco z ketchupem,
chleb z masłem
Płatki czekoladowe z mlekiem
bułka z dżemem
II Śniadanie Jogurt owocowy Budyń z ciastkiem Chałka z masłem i dżemem
Herbata z sokiem
Obiad Krupnik z ziemniakami
Makaron z serem białym, masłem i cukrem,
Kompot
Zupa krem z zielonego groszku z grzankami,
Kurczak w sosie śmietanowym,
ziemniaki z ogórkiem
zielonym,
Kompot
Zupa neapolitańska z makaronem. Bigos
z kapusty kiszonej, mięsa
i kiełbasy, bułka
Kompot
Podwieczorek Chleb wieloziarnisty z masłem, serkiem
topionym i prażonym słonecznikiem
Herbata z sokiem
Gofry z cukrem pudrem
Woda z sokiem
Graham z margaryną i szynką konserwową
i rzodkiewką.
Herbata z sokiem z owoców leśnych
Kolacja Czekoladowe płatki z mlekiem Kajzerka
margaryna
ser żółty
ketchup
Omlet z szynką konserwową,
pszenna bułka

 

ZŁE MENU
  DZIEŃ 4 DZIEŃ 5 DZIEŃ 6 DZIEŃ 7
Śniadanie Pieczywo mieszane
serek topiony
masło
Bułka kanapkowa z masłem, szynką
konserwową i papryką czerwoną
Herbata z cytryną
 Płatki kukurydziane z mlekiem,
chleb pszenny z dżemem
 Pieczywo,
pasta z kiełbasy
warzywo,
herbata z cytryną
II Śniadanie Kaszka manna z sokiem Bułka z kemem czekoladowym
herbata z cytryną
Kisiel z ciastkiem Zapiekanka z ketchupem
Obiad Kotlet schabowy, ziemniaki,
fasolka szparagowa ze zrumienioną
bułeczką na
masełku
Kompot
Zupa ziemniaczana
makaronem z serem i sosem
waniliowym,
gotowane warzywa
Zupa grochowa z ziemniakami
kotlet devolie
surówka z kapusty
kompot
Zupa z ryżem
karkówka w sosie
ziemniaki
mizeria ze śmietaną
Podwieczorek Mix słodyczy
Chleb z masłem
Woda z sokiem
Pączek Drożdżówka
Herbata z sokiem
Chleb z masłem i kremem
czekoladowym
Herbata z sokiem
Kolacja Naleśniki z dżemem słodzonym
cukrem
Placki z mąki pszennej z cukrem pudrem Chleb wieloziarnisty z masłem
i serkiem topionym i prażonym
słonecznikiem
Herbata z sokiem
Kopytka














            

Zobacz też:

Pozostałe pytania

Prawdy i mity na temat żywienia dzieci

Anna Englisz Dietetyk

Pierwsze lata życia dziecka to okres silnego wzrostu i rozwoju. Wielu rodziców popełnia w tym czasie sporo błędów żywieniowych. Wynikają one nie tyle z niewiedzy, ile z mitów krążących na temat odżywiania maluchów. Obalamy najczęstsze z nich.

Czytaj dalej
Suplementacja po porodzie

Diana Wolańska Dietetyk

przyszła mama przyjmuje suplementy diety. Ale czy należy to kontynuować po urodzeniu maluszka?

Czytaj dalej
Jak włączyć do diety dziecka produkty pełnoziarniste?

Anna Englisz Dietetyk

Włączaj do diety dziecka produkty pełnoziarniste. Są one źródłem składników odżywczych i błonnika, który ma właściwości wypełniające treść żołądka.

Czytaj dalej
Śniadanie do szkoły

Anna Englisz Dietetyk

Śniadanie do szkoły jest bardzo ważne dla rozwijającego się organizmu Twojej pociechy. Nie wypuszczaj więc dziecka do szkoły bez śniadania. Po przerwie nocnej organizm potrzebuje dużej ilości składników odżywczych niezbędnych do pracy w czasie aktywnego poranka w szkole.

Czytaj dalej

Zadaj pytanie

Masz pytanie, ale nie znalazłeś odpowiedzi? Zadaj je jednemu z naszych ekspertów.

Nasi Eksperci

  • Anna Englisz

    Dietetyk 

    Z wykształcenia i zamiłowania specjalista ds. żywienia człowieka, dietetyk, założycielka kulinarno-poradnikowego serwisu www.napolslodko.com. Ukończyła Wydział Nauk o Żywieniu ...
    Alicja Kalińska

    Dietetyk 

    Dietetyk, absolwentka Wydziału Żywienia Człowieka SGGW. Od 14 lat, jako jedyna w Polsce, rozwija amerykańską metodę SetPoint. Autorka i konsultantka publikacji oraz programów ...
    Katarzyna Szott

    Dietetyk 

    Dietetyk, pracuje w Centrum Zdrowia Dziecka.

Magazyn dziecko - najlepsza inwestycja