Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami na stronie dodaj swój e-mail:

Poradnik - Ciąża - Zdrowie przyszłej mamy

Kwas omega-3: niezbędny w ciąży i podczas laktacji

Zdrowie przyszłej mamy

W okresie ciąży zapotrzebowanie na energię, podstawowe składniki mineralne oraz witaminy znacząco wzrasta. Dotychczasowe badania naukowe wskazują, że jednym z najważniejszych elementów diety podczas ciąży oraz laktacji jest kwas dokozaheksaenowy (DHA) z grupy kwasów omega-3.

Rola kwasu DHA

Co jeść, aby dostarczyć jak najwięcej DHA?

Najbogatszym źródłem wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych omaga-3 są tłuste ryby, takie jak makrela, łosoś czy sardynki, oraz wodorosty.

Ważne jest zapewnienie wysokiej jakości źródeł DHA bez ryzyka zanieczyszczenia metalami ciężkimi i dioksynami, które zawarte są w rybach i mogą być szkodliwe dla płodu.

Z tego też względu zaleca się konsumpcję ryb dwa-trzy razy w tygodniu.

Kwasy omega-3 można znaleźć również w orzechach, migdałach, pestkach dyni, siemieniu lnianym oraz w olejach - rzepakowych i lnianym.

Kwasy tłuszczowe omega-3 mają ogromne znaczenie podczas ciąży - odgrywają istotną rolę w rozwoju tkanki nerwowej, mózgu i siatkówki oka u płodu. Gromadzenie DHA w obrębie mózgu jest najwyższe po 20. tygodniu ciąży, kiedy to rozpoczyna się najbardziej intensywny rozwój ośrodkowego układu nerwowego, różnicują się ośrodki poznawcze oraz narządy mowy i wzroku.

Dzieje się tak aż do 4. roku życia dziecka. Spożywanie w odpowiednich ilościach kwasów omega-3 w trakcie ciąży może mieć również korzystny wpływ na masę urodzeniową dziecka, nieznaczne wydłużenie czasu trwania ciąży oraz może zapobiegać przedwczesnym porodom.

Ponadto uważa się, że stężenie DHA we krwi matek i krwi pępowinowej może przyczyniać się do przyrostu tkanki kostnej u zdrowych, donoszonych noworodków.Kwasy z rodziny omega-3 wpływają na prawidłowe nawilżenie dróg oddechowych, które jest istotne w zapobiegniu ostrej niewydolności oddechowej u wcześniaków.

- Kwas dokozaheksaenowy zwiększa mineralizację tkanki kostnej, podnosi odporność i zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego u dziecka (zbiór wzajemnie powiązanych czynników zwiększających istotnie ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2 oraz ich powikłań naczyniowych) - tłumaczy mgr Diana Wolańska z Instytutu Żywności i Żywienia, dietetyk i ekspert programu "Zdrowa ONA".

DHA w okresie laktacji

Wyniki badań epidemiologicznych wskazują na to, że większe ilości DHA w mleku matki przyczyniają się do obniżenia depresji poporodowej. U matek karmiących piersią suplementowanych DHA obserwuje się wzrost zawartości DHA w mleku. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w kobiecym pokarmie jest zależna od diety przyszłej mamy.

Poziom DHA w mleku matki maleje wraz ze wzrostem długości okresu karmienia. Świadczy to o wyczerpywaniu się zapasów zgromadzonych podczas ciąży. Dlatego bardzo istotne jest, aby nie zapominać o suplementacji kwasów z grupy omega-3 zarówno podczas ciąży, jak i okresu laktacji

łosoś, zawiar dużo kawasu omega-3

OMEGA-3 ws. OMEGA-6

Kwasy omega-3 obniżają przede wszystkim poziom trójglicerydów (TG) w surowicy krwi, poziom "złego" cholesterolu (LDL) oraz wpływają na wzrost "dobrego" cholesterolu (HDL).

To bardzo korzystne zjawisko, ponieważ ryzyko wystąpienia miażdżycy jest uwarunkowane zarówno wysokim poziomem TG, jak i wysokim poziomem cholesterolu LDL. Kwasy te hamują również rozwój guzów, namnażanie się tkanki nowotworowej, w tym również jej rozprzestrzenianie.

W ten sposób wpływają na zapobieganie nowotworom i mogą być wykorzystywane w profilaktyce tej choroby. Z kolei kwasy omega-6 wydają się istotne w celu zapewniania odpowiedniego wzrostu, gojenia ran, czynności nerek i wątroby oraz zapobiegania zakażeniom.

Kwasy te wykazują również korzystne oddziaływanie polegające na obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu. Stwierdzono jednak, że wysokie spożycie tych kwasów, oprócz obniżania "złego" cholesterolu, może powodować również obniżenie tzw. dobrego, co w konsekwencji może prowadzić do odkładania utlenionego tłuszczu na ściankach tętnic, powodując ich twardnienie, zwężenia światła naczyń krwionośnych, a w przyszłości choroby serca.

Pozostałe porady

Nadmierna potliwość w ciąży 5 sposobów, by sobie z nią radzić

Zdrowie przyszłej mamy

Pocenie się jest naturalnym zjawiskiem, a przy tym niezbędną funkcją organizmu. W ciąży, na skutek przybierania na wadze i zmian hormonalnych, często pocimy się w nadmiarze.

Czytaj dalej
Przeziębienie w ciąży

Zdrowie przyszłej mamy

Kobiety w ciąży chorują częściej niż przed poczęciem dziecka, zwłaszcza w czasie zimowo-jesiennym oraz wiosennym. Głównym powodem jest obniżenie odporności. Pocieszające jest jednak to, że nawet w ciąży można podjąć skuteczne leczenie.

Czytaj dalej
Criorectum - niezawodny sztyft krioterapeutyczny wielokrotnego użytku

Zdrowie przyszłej mamy

Criorectum to wypróbowany i niezawodny sztyft krioterapeutyczny wielokrotnego użytku, stosowany w leczeniu hemoroidów zewnętrznych i wewnętrznych. Zasada działania Criorectum opiera się na uznanej przez medycynę i stosowanej od wielu lat krioterapii miejscowej.

Czytaj dalej

Polecane produkty

OptiMusss

Zdrowa Kropla Przyjemności! OptiMusss to nowoczesne preparaty musujące zawierające soki owocowe: pomarańczowy, brzoskwiniowy i cytrynowy. Preparaty OptiMusss nie zawierają cukru i mogą być stosowane przez diabetyków. Czytaj dalej

Magazyn dziecko - najlepsza inwestycja

JESIEŃ | 2016

W najnowszym wydaniu naszego kwartalnika znajdziecie wiele praktycznych porad oraz przegląd nowości z rynku parentingowego!

Tylko 6,90 zł

Poradnik

Biegaj z wózkiem!

Podróże i wyprawy

Pojawienie się na świecie dziecka, jak wielu uważa, wywraca rodzicom świat ... Czytaj dalej
Bolesne mleczaki – pomóż dziecku przetrwać ząbkowanie

Zdrowie i odżywianie

Pierwszy ząb pojawia się między 6. a 7. miesiącem życia dziecka. Cały proces ... Czytaj dalej
Zobacz wszystkie